Obrazovani i situirani, a ostavljaju roditelje da trunu u nečistoći!

U Kruševcu ima sve više starih osoba koje deca zanemaruju na različite načine, od toga da im uzimaju penziju, uskraćuju hranu, pa do toga da ih ne kupaju i po nekoliko sedmica.

U ordinaciju nam je došla baka od 80 godina koju je doveo sin, doteran i sređen. Tvrdio je da je baki prokrvario mladež. Medicinski tehničar je skinuo krpu sa noge, zavoj a kada je počeo da spušta čarapu iz nje su počeli da ispadaju crvi! Ništa groznije u životu nisam video! Baki je gangrena zahvatila nogu, a niko to nije primetio, jer je nisu svlačili i kupali ko zna koliko dugo – priča jedan od kruševačkih lekara.

ig-prema-problemima
Kretanje ukupnog broja ostarelih lica prema potrebama i problemima

U Centru za socijalni rad kažu da nemaju mogućnosti da zbrinu sve stare osobe kojima je pomoć potrebna. Nekima pomažu materijalnim davanjima, a svakog meseca dobiju po desetak zahteva za zbrinjavanje.

M.K. (78) je nakon smrti supruge počeo da maltretira pastorak.

Bio sam živ, a mrtav. Mučio me na razne načine i srećan sam što sam pobegao od tog nečoveka. – kaže ova starina.

Iz arhive: Kruševačka policija uhapsila je M. R. (33) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici.Osumnjičeni je pijan, u više navrata tukao i maltretirao roditelje.

stari-zanemarivanje-deca-zlostavljanjeNakon što je CINK počeo da objavljuje tekstove iz projekta “Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba – Suze trećeg doba” redakciji se javilo dosta građana koji su hteli da ukažu na slučajeve zlostavljanja starih osoba u njihovom okruženju.

U selu u blizini Kruševca živi žena koju sin i snaja svakodnevno maltretiraju. Dok su radili u inostranstvu čuvala im je dete, a sada, kada su se penzionisali i vratili, smeta im. Zabranjuju joj da ide kod ćerke koja je u istom selu, da razgovara sa prolaznicima, ne daju joj da uključuje televizor, ponekad je i tuku…– priča jedan od svedoka zlostavljanja.

Naš sagovornik ukazuje i na drugi slučaj iz istog sela, gde ćerka ocu uzima penziju, tako da jede samo ono što uspe da uzgaji u bašti, jer nema novca da kupi drugu hranu.

stari-nega-zanemarivanjeSvoje roditelje ne zanemaruju samo oni koji imaju egzistencijalnih problema, već i intelektualci i ekonomski situirane osobe. Socijalna radnica Milena Petronijević poznaje slučaj žene koja je, radeći kao čistačica, iškolovala šestoricu sinova. Trojica žive u inostranstvu, trojica u Beogradu i Novom Sadu, ali nijedan nije hteo da uzme majku kod sebe, da brine o njoj. Nisu žalili novca da je smeste u dom.

U kruševačkoj Opštoj bolnici kažu da nisu retki slučajevi da deca i srodnici ne žele da preuzmu staru osobu nakon što završi bolničko lečenje.

Deku od 70 i kusur godina doveo je čovek iz Jasike koji je tvrdio da sa njim ima ugovor o doživotnom izdržavanju. Kada je lečenje završeno, pokušali smo da kontaktiramo tog čoveka, ali nismo uspeli. Nekako smo saznali da deka ima dve ćerke koje žive u Kruševcu, ali su i one odbile da ga preuzmu. Na kraju smo ga poslali u dom u neko mesto u Vojvodini, gde je on posle dvadesetak dana umro. Inače, imao je dosta imovine i dobru penziju, ćerke nisu odustale od nasledstva. Ono što je karakteristično u poslednje vreme je da su ćerke sve bezosećajnije prema roditeljima, što ranije nije bio slučaj – pričaju službenici koji su radili na ovom slučaju.

Krusevac2016

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content