Od 8. juna lakše i jeftinije do dokumenata

0

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna državna uprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama. Kako tvrdi ministarka Udovički: “Od 8. juna počinje proces u kome treba da se promeni način na koji uprava razmišlja i način na koji će gradjani biti usluženi.”

Prema istom zakonu će gradjani moći da se žale ako im iz državne uprave budu tražili podatke koje već imaju u sopstvenoj evidenciji. Zakon predviđa i kazne za službenike, ako građanin podnese prekršajnu prijavu. Za početak se očekuje da uprava prestane da traži informaicje koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu, jer nema potrebe da se izvodi donose posebno, zajedno sa ličnom kartom.

Kako se navodi u saopštenju, u mnogim lokalnim samoupravama već primenjuju neku razmenu podataka i od kad je taj zakon usvojen rade na tome da savladaju i razmenu o svim podacima u službenim evidncijama. Sa druge strane, to ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati.

Država očekuje da se ne samo smanji nepotrebno dupliranje informacija, već da se promeni i način razmišljanja uprave.

– Ta fleksibilnost je normalna u drugim zemljama. Naša tradicija je da uprava i pravosudni sistem jako bukvalno tumače propise i moramo da izadjemo iz toga – rekla je Udovički i dodala da je da će biti organizovane obuke za službenike.

– Izvod iz matične knjige rođenih, uveranje o državljanstvu i dokaz o prebivalištu su tri dokumenta za koji nema potrebe da se posebno traže i građani na tome treba da insistiraju – rekla je Udovički.

Građani će, kao posledica obog zakona, štedeti vreme, ali i novac. Za izdavanje izvoda su se plaćale takse, a novi zakon predviđa da provera informacije koju radi službenik bude besplatna. Opet, i stari zakon je predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali se ta obaveza nije poštovala.

Novi Zakon o opštem upravnom postupku je Skupština Srbije usvojila krajem februara, a građanima i privredi treba da obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije. Građani će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a neće biti ni plaćanja takse za ta dokumenta. Predviđeno je da puna primena zakona počinje od juna 2017. godine.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content