OKRUGLI STO O POLOŽAJU NOVINARA: Profesija koja jedva preživljava!

U sklopu projekta “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu” Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK je organizovao okrugli sto na kojem su učestvovali predstavnici medija i organizacija civilnog društva.

“Cilj je bio da istražimo kroz različite modele u kakvom se stanju nalaze mediji u Rasinskom okrugu, kakav je položaj novinara, koliko sredstava se izdvaja za medije, koji su glavni izvori prihoda medija u našem Okrugu. Novinari se obično bave drugim profesijama, problemima kojih ima u tim profesijama, a najmanje se bave sobom iako smo svesni da je situacija u našoj branši nezavidna”, istakao je Slaviša Milenković, predsednik Centra za istraživačko novinarstvo.

Istraživanje CINK-a je pokazalo da je  u periodu od 2015. do 2021. godinena na konkursima za javno informisanje, koje raspisuju lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja, na nivou Rasinskog okruga  dodeljeno 1,62 miliona evra, odnosno u proseku oko 250.000 evra godišnje.

“U poređenju sa nekim drugim gradovima to je manje sredstava. Kruševac dodeljuje oko 17 miliona za javno informisanje na godišnjem nivou, dok obližnje Kraljevo izdvaja 23 miliona. Šabac je 2020. godine podelio u ove svrhe 35,5 miliona. Kada bi se izdvajalo dva odsto budžeta za medije, Kruševac bi trebalo da podeli oko 80 miliona”, naglasio je Milenković.

Istraživanje CINK-a je pokazalo da su status i primanja novinara na veoma niskom nivou. Prosečna primanja su između 40.000 i 50.000 dinara što je na nivou primanja branše u Srbiji ali 25 do 40% od prosečne neto zarade u Rasinskom okrugu.

Nenad Miljković iz portala “Brus Online” je naglasio da je stanje u ovoj podkopaoničkoj komuni jako loše.

Dolaskom nove garniture na vlast očekivao sam da će se neke stvari promeniti. Par meseci nakon što su preuzeli rukovođenje opštinom otišao sam na sastanak na kojem su mi rekli da ne računaju na mene kao novinara. Sa lokalnom vlašću komuniciram preko zahteva za informacije od javnog značaja. Svima koji su na budžetu je zabranjeno da razgovaraju samnom”, kazao je Miljković dodajući da na razgovor sa predsednicom opštine Brus čeka već dva ipo meseca i apelovao na bolju saradnju i veću solidarnost među novinarima.

Po rečima Jelene Božović, glavne i odgovorne urednice novina “Grad” “mnogi novinari i mediji postali su deo propagandne mašine”.

Situacija u medijima je loša i odslikava situaciju u društvu. U ovakvim okolnostima jako je teško raditi. Više niko neće da priča sa nama već odgovore dobijamo napismeno. Na najprostije odgovore čekamo po nekoliko dana”, dodala je Božovićeva.

Snežana Jakovljević iz Udruženja žena “Peščanik” istakla je da su nezavisni mediji veoma bitni u lokalnoj zajednici jer se bave temama koje neki drugi previđaju ili im nisu zanimljive. istakla je dobru saradnju organizacija civilnog društva sa novinama “Grad” i portalom KruševacPress koji prate aktivnosti nevladinog sektora i neformalnih grupa.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content