OKULAR U NACIONALNOJ KAMPANJI: “Priključi se i ti. Važno je!”

0

Šta je omladinski rad? Kojim temama se bavi? Odgovori na ova, ali mnoga druga pitanja, biće deljeni u okviru nacionalne kampanje Priključi se i ti. Važno je!“, koju Nacionalna asocijacija omladinskih radnika/ca – NAPOR danas započinje.

Kampanja je usmerena pre svega na roditelje sa idejom da se informišu o tome mogu li baš njihova deca postati neko ko donosi odluke o važnim životnim pitanjima u svojoj zajednici i kako im baš omladinski rad u tome može pomoći? Kako se sami roditelji mogu uključiti u kreiranje politika koje se tiču života njihove dece i pružiti im podršku u odnosu na njihove potrebe? I na kraju, zašto je to toliko važno?

U subotu 30. oktobra održana je radionica u prostorijama udruženja Okular pod nazivom “Roditelji u omladinskom aktivizmu” na kojoj je prisustvovalo 20 roditelja dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Radionicu je vodila Dragana Kuzmanović, dugogodišnja aktivistkinja, koja je ujedno i roditelj. Gosti radionice bili su i mladi aktivisti udruženja koji su prisutnim roditeljima predstavili svoj rad i uveli roditelje u priču o omladinskom aktivizmu i radu, kao i Vesna Marković potpredsednica udruženja ‘Sejači sreće’, koja je svojim ličnim primerima prikazala mogućnost uključivanja i uticaja roditelja u omladinskom radu. 

Roditelji su kroz tri sesije imali priliku da se upoznaju sa samim omladinskom radom, subjektima omladinske politike na lokalu i mogućnostima za njihovo uključivanje u postojeće lokalne procese, kako bi uticali na unapređenje politika za mlade. Pored Ćićevac radionice su realizovane i u Požarevcu, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Požegi, Bečeju i Kragujevcu.

 Činjenica je da u procesima izrade javnih politika za mlade roditelji nisu prepoznati kao akteri i nisu konsultovani oko uvođenja mera za rešavanje brojnih pitanja koja se tiču mladih. Time je izostavljena njihova perspektiva, što dovodi to toga da javne politike u velikoj meri nisu u skladu sa realnim potrebama mladih i ne razvijaju podržavajući odnos, što potvrđuju različita istraživanja i studije. Upravo zbog toga važno je da uključimo roditelje u sve faze kreiranja politika za mlade – od definisanja problema do merenja učinka. Zato pozivamo sve roditelje da prate objave na Facebook i Instagram stranicama NAPOR-a u narednom periodu, kao i da uzmu aktivno učešće na radionicama, te da na taj način zajedno rastemo i učestvujemo u svim onim aktivnostima koje mladi prepoznaju kao neophodne da bi ostvarili svoj puni potencijal. 3,2,1… Krećemo! Važno je!

Kampanja je deo projekta “Važno je! Sistemska rešenja za mlade” koji je dobio podršku Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

 

„Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content