OPOZICIJA PITA NADLEŽNE: “Šta to smrdi u Kruševcu?”

Predstavnici kruševačke opozicije održali su konferenciju za novinare povodom neprijatnih mirisa koji se šire gradom već nekoliko dana.

Profesor Hemijskog fakulteta Branimir Jovančević istakao je da “neprijatan miris, takozvani slatkasti piridin, može da bude posledica konstantnog nemara i neadekvatnog rukovanja sa reaktantima i proizvodnjom”.

Ugljen disulfit koji se koristi u proizvonji ksantata, je lako ispraljiva, eksplozivna tečnost, koja se lako prostire kroz troposferski deo atmosfere. Kao finalni proizvod, nastaje praškasti materijal koji se lako prenosi kroz vazdušnu masu. Ksantati i ugljen disulfid su vrlo toksične supstance, a ugljen disulfid j vrlo eksplozivan, zbog toga je opasan, zbog toga proces proizvodnje zahteva posebne mere bezbednosti i kontrole, i sirovina i finalnog proizvoda. Ne znam u ovom trenutku koje su metode pakovanja, može da bude u džakovima, cisterni, ali to svakako zahteva mnogo veći nivo predostrožnosti nego što je to slučaj kod nekih drugih proizvoda u hemijskoj industriji”, naglasio je Jovančević.

Odbornička grupa „Srbija protiv nasilja“ više puta je tražila od nadležnih službi da građanima Kruševca saopšte šta je uzrok izuzetno neprijatnog mirisa. Sumnja se da je u fabrikama  koje rade  na mestu gde je nekada bila Hemijska industrija “Župa” uskladištena ogromna količina izuzetno opasnih i toksičnih materija.

Gradskoj upravi je poslato odborničko pitanje  u vezi rada gradske inspekcije za zaštitu životne sredine. Dobili smo odgovor u kome se kaže da, na osnovu nezvaničnih podataka dobijenih od nadležnog ministarstva nema prekoračenja sumpor dioksida, azot dioksida i ugljen monoksida i da je neprijatan miris posledica dorade kalijum- etil ksantata, to jest prerade praha u pelet u fabrici Bin komerc. Dakle, mi smo dobili nezvaničnu potvrdu da je izvor zagađenja u fabrici Bin komerc Zahtevamo od nadležnih da odmah počnu sa merenjima zagađenosti. Ovo nije stvar političke borbe već zdravlja. To je ustavno pravo svakog građanina, jer se u članu 74 kaže da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu”, rekao je Srđan Milivojević, narodni poslanik i odbornik u lokalnom parlamentu.

Inače, prema rečima profesora Jovančevića, Agencija za zaštitu životne sredine i gradski zavodi nemaju razvijene metode za analizu organskih polutanasa:

Imamo samo za PM čestice, za kisele okside i čađi i tu se sve završava. To otvara drugo pitanje, da li je to slučajno ili namerno, možda se na taj način neki proizvođači štite. Ta metoda je neophodna, jer imamo toliko rizičnih mesta i mnogo sumnji, jer su to neupotredivo opasnije čestice od PM”, kazao je profesor Branimir Jovančević.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content