OPŠTINA VARVARIN PODSTIČE RAZVOJ AGRARA: Dvadeset miliona za pomoć poljoprivrednicima

Opština Varvarin izdvojiće ove godine iz budžeta 20 miliona dinara za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

U opštini Varvarin, prema zvaničnim podacima iz popisa poljoprivrede, koji je Republički  zavod za statistiku sproveo 2012. godine, 3.678 gazdinstava koristi poljoprivredno zemljište.

U opštini Varvarin ima 3.678 poljoprivrednih gazdinstava FOTO: CINK

U najvećem broju imaju oranice i bašte, odnosno najčešće gaje kukuruz za zrno (njih 2.948), a zatim pšenicu i krupnik – 2.825 gazdinstava. Prema broju slede poljoprivredna domaćinstva koja proizvode ječam – 1.571, lucerku –  822 i detelinu (njih 639).

Najveći broj gazdinstava su porodična (99,73%), a ostalo su pravna lica.

Ukupno 596 gazdinstava bavi se kombinovano ratarstvom, svinjama i živinom, njih 702 specijalizovano je za žitarice, međutim najviše je onih koji se bave različitim kombinacijama useva i stoke (791).

Varvarin je mala opština ali pretežno poljoprivredna i akcenat stavljamo na razvoj poljoprivrede u svakom pogledu. Imamo tri pravca u kojima ćemo razvijati poljoprivredu. To su voćarstvo u gornjem delu  naše opštine, povrtarstvo u donjem delu  i stočarstvo. Akcenat je stavljen na te tri grane poljoprivrede i po tome smo pravili finansijski plan ponuda za razvoj poljoprivrede za koja odvajamo značajna sredstva. Kao mala opština imamo ukupno 20 miliona dinara koji nam služe za subvenciju poljoprivrednika naše opštine.

Dejan Milanović, pomoćnik predsednika opštine Varvarin zadužen za poljoprivredu FOTO: CINK

Imamo ideju da radimo na tome da edukujemo naše poljoprivrednike da znaju da koriste ove nove fondove. Trudićemo se da ih angažujemo, da povećamo njihovu sposobnost i stavimo akcenat na udruživanje u vidu zadruga i poljoprivrednih udruženja”, ističe Dejan Milanović, pomoćnik predsednika Opštine Varvarin zadužen za poljoprivredu.

Milanović napominje da je ova opštinska vlast je povećala budžet za poljoprivredu sa 10 na 20 miliona dinara i da se sva ta sredstva iskoriste.

Postoji potreba za još većim sredstvima. Svi su zainteresovani tako da ne možemo napraviti nikakvu skalu i izdvajanje korisnika. Važno je da stalno pričamo sa našim poljoprivrednicima i uvek ih pitamo da li imaju neki predlog da uvedemo neku novinu za sledeću godinu i naredni period. Dobili smo pohvale za ovaj plan koji radimo. Hvale nas i poljoprivrednici iz drugih opština što je nama vrlo značajno, jer tako znamo da smo na pravom putu da pomognemo razvoju poljoprivrede”, zaključuje Dejan Milanović.

Opština Varvarin izdvaja značajna sredstva iz svog skromnog budžeta za podsticaj poljoprivrede mada su tih 20 miliona relativno mala sredstva za oko 2.200 registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Opština Varvarin će ove godine izdvojiti 20 miliona dinara za pomoć poljoprivrednicima FOTO: CINK

Od tih 20 miliona za 2019. godinu 16 miliona su za investicije koje poljoprivredni proizvodjači investiraju u toku godine. Obično se obuhvata period od 1. januara ili od zatvaranja prošlogodišnjeg konkursa. To se deli u četiri dela, jedan za stočarstvo, znači nabavka priplodnih grla, drugi deo je za voćarstvo, nabavka sadnog materijala, treći je za opremu i mehanizaciju, uglavnom su to jeftinije stvari od 100.000 do 120.000 dinara  investicija, oprema za navodnjavanje, neke priključne mašine i slično.

To je ograničeno tako da jedno gazdinstvo može da konkuriše samo na jednom konkursu i da maksimalni iznos bude 50.000 dinara po gazdinstvu. To su tri osnovna konkursa, četvrti je za osiguranje, nekih 20% koji ne isključuju navedena tri konkursa, dok ta tri isključuju jedan drugi. Ovaj četvrti konkurs je zaseban. Ako poljoprivrednik kupi, recimo, neko priplodno grlo može istovremeno i da ga osigura i da ostvari podsticaje za utrošenu investiciju za grlo i može da ostvari regres za period osiguranja”, objašnjava detalje raspodele sredstava za poljoprivredu diplomirani inženjer poljoprivrede Zoran Branković koji je, kao samostalni stručni saradnik, u Uslužnom centru u direktnom kontaktu sa korisnicima.

Podsticajna sredstva poljoprivrednici mogu da iskoriste za nabavku priplodnih grla i njihovo osiguranje

Bez obzira na naš mali budžet izdvajamo pozamašana sredstva, to je oko 20 miliona, kako bi pomogli našim poljoprivrednicima da pod nekim povoljnijim uslovima obezbede lakši način  poljoprivredne proizvodnje. Na taj način pokušavamo da zadržimo te ljude, kao i naše mlade, na našem terenu. Ta stimulacija se odnosi na najbitnije, a to su za nabavku mašina  i opreme, za nabavku životinja i sadnog materijala, zatim i u osiguranju životinja i useva od elementarnih nepogoda. Naravno, organizuje se i posete na sajmove, Sajam u Novom Sadu, organizuju se razne edukacije. Na svaki način pokušavamo da našim ljudima olakšamo da se bolje snalaze u poljoprivrednoj proizvodnji“, dodaje Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content