ОТВОРЕНА ПРВА ДЕОНИЦА МОРАВСКОГ КОРИДОРА: Први дигитални аутопут

0

Уз присуство председника Републике Србије Александра Вучића и амбасадоре САД и Велике Британије данас је отворена прва деоница Моравског коридора, од Појата до Макрешана.

Прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана дуга је 16,9 километара, а до октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километра до Кошева, чиме ће Крушевац бити повезан са ауто-путем.

Ово је прва “паметна” саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром.

Радове изводи конзорцијум америчке компаније Бехтел и турске Енка, а уговор је вредан близу 800 милиона евра. радове изводи око 3.600 радника. Моравски коридор ће повезати три округа – Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно са аутопутем Београд – Ниш и аутопутем “Милош Велики”.

Изградња Моравског коридора и отварање дела ауто-пута Појате-Макрешане је најважнија за ширење индустријских зона, довођење страних инвеститора и развој тог краја.  Овај ауто-пут је најшири, шири је за 1,6 метара од других и биц́е широк 30 метара, дигитализован је, свуда су стубови за 4Г а биће и за 5Г мрежу када је буде“, изјавио је председник Србије Александар Вучић на отварању деонице.

До септембра неће бити наплаћивана путарина на новоотвореној деоници а планирано је да до октобра буде завршено додатних 10,7 километра до Кошева.

Вековима су људи користили долину Мораве да путују са истока на запад али нико, никада није прошао аутопутем који смо данас видели. У животу је од изузетне важности да појединици и народи увек теже најбољем. Поносан сам јер је једна славна америчка компанија као Бехтел донела Србији нешто најбоље”, казао је Кристофер Хил, амбасадор САД у Београду.

Шан Меклауд, амбасадорка Уједињеног Краљевства, истакла је да ово први аутопут у Европи финансиран средствима британске агенције УК Експорт Финанс.

Моравски коридор чине три деонице: Појате – Крушевац у дужини од 27,8 километра, Крушевац – Адрани у дужини од 53,9  километара и Адрани – Мрчајевци – Прељина дужине 30,7 километара.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content