PANEL EWB: Loše stanje demokratije u Srbiji, stvaraju se podanici, a ne građani!

Država koja ima probleme sa demokratijom ne može da postane članica EU čak i ako reši bilateralne sporove, zaključak je panela konferencije o prvih pet godina pregovora Srbije sa EU.

Učesnici su se saglasili da je dobro što se razgovor vlasti i opozicije uopšte organizovao, ali da takođe nije pokazana dovoljna politička volja da se preporuke zaista i primene.

Srbija nije demokratija, i ako nismo demokratija ne možemo biti članica EU. I kada se reši pitanje Kosova, mi ćemo se suočiti sa time da smo godinama iza Evropske unije“, izjavio je politikolog i doktorand na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović, prenosi EWB.

Sličan stav izneo je i Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans, koji u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i Kraljevinom Švedskom organizovao konferenciju. Burazer je naglasio i da Crna Gora, koja je već članica NATO-a i nema otvorena bilateralna pitanja sa susedima, sporo napreduje ka EU upravo zbog stanja demokratije.

On je dodao da, iako se stiče utisak da neki evropski zvaničnici zatvaraju oči pred stanjem demokratije u Srbiji, ono ne ostaje neprimećeno u EU. Činjenica da je Srbija ove godine otvorila samo jedno pregovaračko poglavlje, kao i oštriji ton izveštaja Evropske komisije, prema Burazerovom mišljenju, rezultat su negativnih trendova u oblastima izbora, rada parlamenta, civilnog društva i državne uprave.

Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov saglasio se sa lošim ocenama stanja demokratije u Srbiji, iznevši stav da se u ovoj zemlji ne stvaraju nove generacije građana već nove generacije podanika. “Mi smo svi taoci jednog korumpiranog političkog društva u kojem ne postoji potražnja građana za vladavinom prava i institucijama”, izjavio je Nedeljkov.

On je podsetio da je CRTA tokom prethodnih izbornih ciklusa uočila brojne nepravilnosti, koje su posebno došle do izražaja na lokalnim izborima u Lučanima prošle godine. Sudske prijave koje su nakon toga podnete protiv zloupotrebe javnih sredstava – vozila javnih preduzeća – za sada su bez epiloga.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content