PENZIONERI SE UZALUD NADALI: Bez jednokratne pomoći do Nove godine?

Penzioneri sa najnižim primanjima u Srbiji do kraja godine neće dobiti jednokratnu pomoć, ali će naredne godine ona stići i to dva puta, navode “Novosti”.

Novosti” navode da će iznos od, kako se procenjuje, 6.000 ili 7.000 dinara, dobiti penzioneri sa najnižim primanjima, odnosno sa čekovima ispod 32.285 dinara, a na tom spisku je oko 1,3 miliona korisnika.
Podseća se da su prošle godine u novembru penzioneri dobili po 5.000 dinara i očekivali su da će pomoć stići i ove jeseni.
“Novosti” navodi da s obzirom na to da je nedavno ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, novca u državnoj kasi nema i za novčanu pomoć.
Momo Čolaković iz PUPS-a rekao je tom listu da će “pomoć stići već na proleće, a sledeća na jesen”.
Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima. S druge strane, usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države, mislim da bi tome trebalo da se priključe i lokalne samouprave“, smatra Čolaković.
Navodi se da u nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, početkom oktobra, da se razmatra mogućnost isplate jednokaratne pomoći penzionerima, pored povišice koja im sleduje ove godine

Izvor: Novosti.rs

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content