Pitamo mala i srednja preduzeća – fokus grupe u 10 gradova Srbije

PKS i IFC Projekat za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji organizuju fokus grupe u 10 gradova Srbije”, na kojima će okupiti oko 200 kompanija – mikro, malih i srednjih preduzeća.

U 20 fokus grupa razgovaraće se o načinima za pojednostavlјivanje procedura sa kojima se u svom poslovanju svakodnevno susreću, u procesu dobijanja različitih dozvola, licenci ili saglasnosti.

Kako bi predložena rešenja bili reprezentativna, fokus grupe okupiće kompanije iz različitih sektora i regiona. Pored Beograda, fokus grupe će biti organizovane i u Valjevu, Nišu, Subotici, Kruševcu i drugim gradovima.

Ukupno će biti obuhvaćeno oko stotinu administrativnih postupaka i procedura, a njihovo pojednostavljivanje doprineće stvaranju jeftinijeg i atraktivnijeg poslovnog okruženja za privredu i investitore.

Fokus grupe organizuju se u okviru trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke u saradnji sa Vladom Republike Srbije, i uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Cilj projekta je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka – licenci, dozvola, saglasnosti i drugih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije. Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno, a njihovo izdavanje ubrzano već tokom prve godine sprovođenja projekta.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content