POBEĆI NEGDE…: Za 18 godina iz Srbije se odselilo više od 650.000 ljudi!

Iz Srbije se od 2000. godine iselilo 654.000 ljudi, što u statističkom smislu znači da smo izgubili stanovništvo Niša i Novog Sada, piše “Politika”.

Podaci nemačke Savezne službe za migracije govore da je u prvoj polovini 2018. godine gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo dozvolu boravka u Nemačkoj, što je za 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine.

Procene govore da se u poslednje dve godine iz Srbije u Nemačku iselila više od 51.000 ljudi. Rekordan broj mladih emigrirao je 2015. godine – samo u zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) otišlo je čak 60.000 osoba. Najveći broj njih (45.200) iselio se u Nemačku, a Austrija je bila druga „obećana zemlja” za naše emigrante, u koju se te godine odselilo 7.800 osoba. Iz vizure statistike OECD-a, Slovenija je bila treća najpoželjnija destinacija za naše sugrađane – 2.400 mladih migranata se tokom 2015. godine preselilo u „deželu”. Slede Švedska, u koju se odselilo 1.800 građana Srbije, i SAD, koje su primile novih 1.278 migranata.

Analiza dr Vladimira Grečića, profesora Ekonomskog fakulteta u penziji i člana Koordinacionog tela za ekonomske migracije, pokazala je da svaki osmi emigrant ima visoko obrazovanje – drugim rečima, odlaze oni koji su našoj zemlji najpotrebniji. Skoro petina osoba koja je emigrirala u SAD ima visoko obrazovanje, a mladi stručnjaci najčešće odlaze u Njujork, Ilinois, Floridu i Kaliforniju. U Švajcarsku i Sloveniju iselio se veliki broj lekara i stomatologa, dok u Nemačkoj postoji najveća potražnja za inženjerima i srednjim medicinskim kadrom, navodi “Politika”.

On je dodao da su migracije intenzivirane nakon ekonomske krize 2008. godine, o čemu ilustrativno svedoči podatak OECD-a da je 2008. godine iz Srbije otišlo 27.000 ljudi, da bi 2015. godine taj broj bio dupliran.

S obzirom na to da se u Koordinacionom telu za ekonomske migracije nalaze akademici SANU, univerzitetski profesori, vrhunski autoriteti iz oblasti demografije i migracije i ministri Dačić, Mali, Šarčević, Ružić, Udovičić i Đukić Dejanović, kao i predstavnici Privredne komore Srbije i sindikata, veliko interesovanje novinara izazvala je pojava Lava Pajkića, studenta montaže, koji je prisustvovao sastanku tima i pres-konferenciji. Na pitanje koja je njegova uloga u Koordinacionom telu, predstavnici Pres-službe Ministarstva rada nisu imali odgovor.

Izvor: Politika.rs

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content