POČEO 20. FEŠT: „Vukovci“ se predstavili „Čarobnom sviralom“

U Beloj sali Kulturnog centra Kruševac izvođenjem predstave „Čarobna svirala“ učenika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ zvanično je otvoren 20. Festival školskog teatra – FEŠT.

Povodom jubileja festival su svečano otvorili neki od njegovih osnivača: Branislav Nedić, upravnik Kruševačkog pozorišta, i Zorica Duković, urednica programa Kulturnog centra. Na otvaranju je učestvovala i direktorka KCK Violeta Kaplarević.

Učenici OŠ “Vuk Karadžić” izveli su predstavu “Čarobna svirala” FOTO: CINK – Katarina Dragonjić

Zorica Kapor je rediteljka pozorišnog komada koji je izveden za vreme prvog dana festivala. Ove godine joj je treći put da učestvuje na FEŠT-u. Pored dugogodišnjeg radnog iskustva u školi kao učiteljica, bila je jedna od organizatorki vannastavnih aktivnosti u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

-Uvek ima zainteresovane dece, samo je potrebno animirati ih i otkriti njihove afinitete i potencijale. Ove godine je grupa učenika bila iz mog odeljenja, jer sam shvatila koliko se time olakšava učestalost probi, kako je bolja komunikacija sa njima i njihovim roditeljima i tako dalje.

Bez relacije roditelj – dete nema timskog rada. Ono što, ipak, krasi moj rad jeste to što sam uključila sve đake svog odeljenja. U prošloj postavi sam dobila priznanje zbog tog čina, jer sam, između ostalog, bila inkluzivna i uključila u program učenika sa posebnim potrebama.

Da je tekstove moguće adaptirati na različite načine, pokazala nam je naša sagovornica. Između ostalog je dodala da je u samom tekstu dopisala još 10 uloga, kako se niko od učenika ne bi osetio izostavljenim.

Zorica Kapor je na ovom projektu radila skoro sve a napominje da su kostimi rađeni još pre par godina. Nabavila ih je uz pomoć više sponzora i oni su izrađeni od strane profesionalaca.

Zorica Kapor je režirala predstavu “Čarobna svirala” FOTO: CINK – Katarina Dragonjić

Kostimografkinja Biljana Anđelković, je napravila skice za kostime koji su kasnije sašiveni za potrebe predstave. Ukupni troškovi kostimografije i scenografije iznosili su oko 2000 maraka (današnjih 2000 evra), a danas te kostime koriste i mlađe generacije za potrebe FEŠT-a.

-Ekologija je tema koja je izuzetno interesantna i u nju treba ulagati, jer treba podići svest o postojanju problema. Bajka puna igre i pesme ipak šalje ozbiljnu poruku o očuvanju onoga što imamo.

Tekst sam prosledila još u prethodnom razredu, a od drugog polugođa smo krenuli da ozbiljnije radimo na njemu. Prema afinitetima su podeljene uloge: na osnovu dikcije i drugih kvaliteta, objašnjava Zorica Kapor.

Kako sagovornica kaže, izuzetno je bilo teško uskladiti obaveze vannastavnih aktivnosti sa realizacijom redovne nastave. Vremenski okviri su ipak ispunili date obaveze i sve je spremljeno na vreme za FEŠT.

Svaki timski rad je od vaspitnog značaja. Kad su deo tima, svako od njih treba da da svoj doprinos i da ima osećaj kolektivizma. Bitno je da deca shvate da je svaki član tima bitan kako bi sve bilo odrađeno kako treba.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content