Pomoć na SOS telefonu zatražile 84 žene

0

SOS telefonu, koji radi u okviru kruševačkog Udruženja žena “Peščanik”, u prošloj godini javile su se 84 žene a 10 muškaraca tražilo je pomoć za svoje rođake.

Kako se navodi u Izveštaju Udruženja, ukupno je bilo 143 poziva, 120 dolazaka u prostorije na direktne konsultacije, a 92 žene dobile su pravnu pomoć.

Podršku ženama koje trpe nasilje, u toku prošle godine, omogućavale su i organizacije “Ž kao žena i kao Župa” iz Aleksandrovca, Forum mladih sa invaliditetom iz Trstenika i kruševačka “Romani Cikna” na romskom i srpskom jeziku.

Izveštaj je pokazao da je u 2015.godini pruženo 789 usluga, a ukupan broj žena koji je zatražio pomoć, uključujući i žene koje su se javile Romani cikni, organizaciji “Ž kao žena” i Forumu mladih sa invaliditetom bio je 118.

Među njima je bilo 10 žena sa invaliditetom i 11 Romkinja.Podaci pokazuju da je od 84 žene, njih 54 trpelo fizičko i psihičko nasilje, da su ekonomskom bile izložene 23 žene, psihičkom 10, proganjanju osam, dok su seksualno nasilje doživele četiri, a fizičko tri žene.

Starosna struktura 78 ispitanih korisnica SOS podrške pokazuje da ih je najviše u dobi od 36 do 45, i od 46 do 55 godina.

U “Peščaniku” ističu da 36 od ukupno 84 korisnica SOS telefona, nisu nasilje prijavile nikome osim konsultantkinjama tog Udruženja.

Nasilje je, prema podacima iz Izveštaja, u skoro 36 odsto slučajeva vršio muž, u skoro 11 odsto bivši muž, odnosno, u oko 21 odsto partner ili u tri odsto slučajeva bivši partner.

Klijentkinje SOS telefona i Pravnog savetovališta su često izražavale nezadovoljstvo radom institucija i postupajućih službenica i službenika, zbog čega u “Peščaniku” ističu da je neophodno da institucije posvete veću pažnju proceni rizika, pružanju adekvatne pravne i psihosocijalne pomoći.

SOS telefon i Pravno savetovalište za žene, žrtve muškog nasilja u Rasinskom okrugu rade od 2009 godine i deo su aktivnosti Peščanika.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content