Pomozimo Katarini!

Katarini Ilić (21), studentkinji Više hemijsko – tehnološke škole iz Čitluka kod Kruševca, dijagnostikovana je retka vrsta tumora na jetri, a za operaciju na klinici “Acibadem” u Turskoj hitno joj je potrebno 55.000 evra!

Prve tegobe Katarina je osetila septembra 2014. godine. Žalila se na bolove u predelu stomaka i grudnog koša, a lekari u Kruševcu su joj kazali da ima višak vazduha u crevima i da izbegava gazirana pića i mahunarke u ishrani.

Katarina sa majkom Sanjom u porodičnom domu u Čitluku FOTO: S. Milenković
Katarina sa majkom Sanjom u porodičnom domu u Čitluku FOTO: S. Milenković

Marta prošle godine naglo sam dobila temperaturu, često povraćala, a rezultati su pokazali povećanu sedimentaciju. Na ultrazvučnom pregledu na jetri je primećeno strano telo veličine muške šake, pa su me poslali na Prvu hiruršku kliniku u Beogradu gde je dijagnostikovana retka vrsta tumora. U maju mi je urađena embolizacija TACE, ali bez efekta. Mesec dana nakon intervencij nisam mogla da se podignem. – tihim glasom priča Katarina.

Nakon neuspešnog lečenja u Beogradu Katarina je prešla na dalji tretman u Niš. Tamo su pokušali da joj urade još jednu embolizaciju i preporučili joj lekove koji se daju bolesnicima u poslednjem stadijumu bolesti.

U septembru je počela da prima hemioterapiju. Primila je šest terapija, ali poslednje dve su bile bez efekta. Krajem marta stanje joj se naglo pogoršalo. Dobila je visoku temperaturu, nije mogla ništa da jede. Lekari su nam rekli da tumor raste i da terapije nisu dale rezultate. – nastavlja priču Sanja Ilić, Katarinina majka.

Ilići su slučajno, preko poznanika, saznali da svetski poznati stručnjak za transplataciju jetre dr Remzi Emiroglu dolazi u Beograd. I mejlom su mu poslali Katarininu dokumentaciju i zakazali konsultacije.

Prvo njegovo pitanje je bilo “Zašto ovo nije operisano u martu prošle godine?”. Drugo “Zašto nije urađena operacija u septembru?”. Nisam znala šta da mu odgovorim. Pre osam dana Katarina je bila na pregledu u Turskoj. Radili su joj skener čitavog tela i nigde nisu primetili metastaze. Radi se o “tumoru sa dobrim prognozama”, kako kaže doktor. Garantuje uspešno lečenje, jer se tumor tretira radioaktivnom supstancom. Kada se smanji, sledi operacija koja je manje komplikovana i znatno jeftinija. – objašnjava Sanja.

Katarini je poslednjih meseci smršala desetak kilograma, ima glavobolje, ne može da jede, često ima u povišenu temperaturu. Njen apel objavljen na društvenim mrežama pokrenuo je mnoge ljude dobre volje.

Preko noći se život pretvori u pakao. Od obične, normalne i zdrave osobe, postala sam osoba okružena lekovima, bolnicama, lažnim nadama, osoba koja se bori za ono najvrednije – život. Sve se promenilo… Ja ne želim da ostavim ljude koje volim, ja želim da živim. Ja moram da pobedim u ovoj borbi. Zagrlite one koje volite kad možete, recite im da ih volite, u trenu se život sruši. Slavite što ste zdravi, jer ste najbogatiji… Vreme je moj najveći neprijatelj. Dane provodim zatvorena u kući ili bolnici, u postelji u kojoj više ne nalazim spokoj. Želim da je napustim… Bojim se da ne zakasnim. Nisam spremna da ostavim ljude koje volim. – napisala je Katarina na svom Fejsbuk profilu.

Instrukcija za uplatu na devizni račun za lečenje Katarine Ilić
Instrukcija za uplatu na devizni račun za lečenje Katarine Ilić

Za operaciju u Turskoj hitno je potrebno 55.000 evra. Katarinini roditelji, Sanja i Dobrica, 24 sata dnevno pokušavaju da obezbede neophodna sredstva.

– Veliku pomoć i podršku dobili smo u Čitluku. Ljudi su davali poslednji dinar iz kuće da pomognu Katarini. Imam obećanje od fondacije Aleksandra Šapića da će nam pomoći. Razgovarala sam i sa majkom Petre Cvetković koja je obećala da će deo novca, koji je sakupljen za Petru, a nije iskorišćen prebaciti na naš račun. Najvljene su i humanitarne utakmice i žurke za prikupljanje novca. Verujemo u dobrotu i veliko srce naših ljudi. – pričaju Dobrica i Sanja dok iz njihovog glasa izbijaju nada i vera da će naći novac koji znači i spas za njihovu mezimicu.

Novac za lečenje Katarine Ilić moguće je uplatitit na namenski žiro račun njenog oca Dobrice Ilića broj 355-3200506578-77.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content