SNS i SPS u koaliciji, demokrate napuštaju skupštinu jer im vrbuju odbornike!

Skupština Grada Kruševca je danas konstituisana a nova sednica je zakazana za  sledeći četvrtak jer se koalicioni partneri, SNS i SPS-JS, još uvek nisu dogovorili oko raspodele funkcija.

Konstitutivnoj sednici prethodilo je potpisivanje koalicionog sporazuma Srpske napredne stranke i koalicije SPS – JS.

U protekle četiri godine delili smo odgovornost i obaveze pa smo smatrali da je fer i politički korektno da nastavimo taj posao iako je SNS i samostalno obezbedio apsolutnu većinu. Ova koalicija će imati 67 odbornika a u opoziciji će biti samo tri odbornika Demokratske stranke. U protekle četiri godine smo sređivali stanje nakon neuspešnih, tajkunskih privatizacija u Kruševcu. Sada imamo osnovu da damo kvalitetne rezultate i želimo da SPS ostane pouzdan partner kao i do sada. – istakao je Bratislav Gašić, nosilac liste SNS na lokalnim izborima.

Koalicija SNS-SPS-JS će imati apsolutnu većinu u naredne četiri godine FOTO: S. Milenković
Koalicija SNS-SPS-JS će imati apsolutnu većinu u naredne četiri godine FOTO: S. Milenković

Vladimir Tasić, lider kruševačkih socijalista, podsetio je da će koalicija SNS – SPS – JS imati više odbornika nego što je SPS imao nakon lokalnih izbora 1992. godine. Socijalisti su tada osvojili 63 odbornička mandata.
Na lokalnim izborima 24. aprila lista „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“ osvojila je 52 mandata, koalicija SPS-JS 12 a Demokratska stranka šest.

Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Kruševac pobeđuje“ imaće 46 odbornika iz redova SNS a formirana je i odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u kojoj je šestoro odbornika iz stranaka koje su bile na listi SNS – PUPS, SDP, SPO, SDSS, Levica Srbije i NPS.

Demokratska stranka je u lokalni parlament ušla sa šestoro odbornika ali je veliko pitanje da li će uspeti da formira odborničku grupu.

Iako imaju apsolutnu vlast već su vrbovali neke naše odbornike. Ostaćemo bez jednog odbornika koji je bio na našoj listi a možda i još jednog. Cilj je da se Demokratska stranka oslabi, uništi kako bi ostali bez odborničke grupe. Naš stav je da ćemo dozvoliti da imaju apsolutnu većinu tako što ćemo izaći iz Skupštine a svoje delovanje ćemo nastaviti van institicija. Najverovatnije će se to desiti. To će biti znak upozorenja građanima šta se dešava. Prošli put nismo reagovali što su shvatili kao našu slabost pa su 11 odbornika Pokreta za promene preveli u SNS. To je postala praksa u njihovom delovanju. – kazao  je Branislav Katančević, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kruševcu.

Dragan Blažić (Narodni pokret Srbije), koji je bio drugi na listi Demokratske stranke, delovaće kao nezavisni odbornik a Saša Miladinović će, najverovatnije, postati član Jedinstvene Srbije.

Nova sednica Skupštine zakazana je za 22. jun. Tada bi trebalo da budu izabrani nosioci funkcija u skupštini i izvršnoj vlasti.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content