Potpisan ugovor o izgradnji fabrike nemačke kompanije „Kromberg&Šubert“

U Kruševcu je potpisan ugovor između predstavnika nemačke kompanije „Kromberg&Šubert“, Vlade Srbije i Grada Kruševca o izgradnji fabrike za proizvodnju auto – delova u kojoj će posao dobiti 2.500 ljudi.

– Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde i što završavamo prvu fazu velikog projekta koji planiramo da implementiramo u Kruševcu. Kako bi se dalje širili na evropskom tržištu potrebni su nam dodatni kapaciteti. Kao rezultata detaljnog ispitivanja tržišta radne snage odlučili smo se za ovaj projekat. Mi smo osnovali našu srpsku kompaniju čije je sedište u Kruševcu i koja će implementirati projekat u Srbiji. Investiraćemo 28 miliona evra da otvorimo novu fabriku i 2.500 radnih mesta tokom nekoliko narednih godina. Namera nam je broj zaposlenih povećamo na 4.000 u slučaju razvoja efikasnosti. – kazao je nakon potpisivanja ugovora Hans oto Kromberg, vlasnik kompanije.

Hans Oto Kromberg i Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, potpisuju ugovor FOTO: CINK - S.Milenković
Hans Oto Kromberg i Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, potpisuju ugovor FOTO: CINK – S.Milenković

„Kromberg&Šubert“ je nemačka porodična fabrika u oblasti auto industrije i jedan od većih globalnih dobavljača za kablove, kablovske sisteme i tehnologiju brizganja. Ima istoriju dugu 115 godina i 40.000 zaposlenih na 30 lokacija širom sveta. Tokom prošle godine ukupni prihodi grupe iznosili su 1,3 milijarde evra.

– Sa liste atraktivnih lokacija odlučili smo se za Kruševac, jer je poznat kao industrijski centar u bivšoj Jugoslaviji. Nadamo se da ćemo pronaći visoko motivisanu radnu sa visokim nivoima veština i kvalifikacija. U Kruševcu ćemo proizvoditi kablovski sisteme za naše klijente u auto industriji. Proizvodi će biti projektovani u našim centrima za projektovanje i razvoj u Nemačkoj. Objekat će imati 21.000 metara kvadratnih, 18.000 kvadrata za proizvodne hale i 3.000 za kancelarijskog prostora. Ukoliko naša očekivanja kvaliteta i produktivnosti budu ispunjena, svakako ćemo proširiti našu proizvodnju na 4.000 zaposlenih. – dodao je Hans Oto Kromberg, dodajući da će izgradnja objekta započeti do kraja ove godine.

Završetak radova se očekuje do kraja 2017.  godine, a faza regrutovanja radne snage će započeti i ranije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je danas važan dan za Srbiju i Kruševac, jer će se odavde snabdevati giganti poput Damjlera, BMW, Folksvagena…

– Zemlje u okruženju su bile u konkurenciji za ovu investiciju, ali sam rekao „Donesite na sto ponudu koju dobijete u Makedoniji, Bugarskoj i mi vam dajemo 5 odsto bolju ponudu.” Srećan sam što je Srbija pobedila. – istakao je Vučić i pozvao Hans Oto Kromberga da već počne da razmišlja o otvaranju fabrike u Kraljevu, Kragujevcu ili Jagodini.

Vlada Srbije će investiciju nemačke kompanije podržati sa 9,5 miliona evra.

– Svakog dana smanjujemo nezaposlenost. Pre tri godine imali smo stopu nezaposlenosti 26,5 odsto, danas je 15,2 odsto. Pre kraja mandata uspećemo da spustimo stopu nezaposlenosti ispod 12 odsto, što je na nivou zemalja Evropske Unije. – dodao je Vučić.

Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, je podsetio da nemačke kompanije dosta investiraju u Kruševcu. Nemačka razvojna banka podržava projekat izgradnje fabrike otpadnih voda i donira studiju izvodljivosti za izgradnju regionalne deponije.

– „Henkel“ planira izgradnju još jednu fabrike, pored one koja je otvorena 2014. godine, a trgovinska ponuda biće uskoro obogaćena ponudom „Lidla“ na dve lokacije . naglasio je Nestorović.

Klaus Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, kazao je da nemačke kompanije igraju važnu ulogu u Srbiji i da je 350 kompanija investiralo 1,8 milijardi evra i otvoprilo 30.000 novih radnih mesta.

– Veoma sam optimističan i verujem da će se povećati broj nemačkih investitora u Srbiji.– naglasio je Ditman.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je zadovoljstvo što sve više investitora ima poverenje u Srbiju. Po njemu Kromberg je „samo izvidnica za kojom će doći mnogi veliki investitori“.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content