POVODOM 650 GODINA KRUŠEVCA: Pošta Srbije izdala specijalno filatelističko izdanje

Povodom proslave 650 godina grada Kruševca, Pošta Srbije izdala je specijalno filatelističko izdanje sa znamenitostima grada u okviru kog je, prvi put u Srbiji, izrađena i zlatna prigodna marka.

Vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević,danas je u Kruševcu predstavio zlatnu marku koja je urađena u samo jednom primerku.

Jubilej grada Kruševca je jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju, kom se Pošta Srbije pridružuje istorijskim događajem za srpsku nacionalnu filateliju -izdavanjem zlatne poštanske marke, koja predstavlja znak posebnog poštovanja koji želimo da posvetimo “carskom gradu” -gradu Kruševcu, jednom od simbola naše bogate istorije“, izjavio je vršilac dužnosti direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević.

U međunarodnim okvirima, zlatne poštanske marke izrađuju samo najveći svetski poštanski operatori. Zlatna poštanska marka Pošte Srbije predstavlja simbol Grada Kruševca -spomenik kosovskim junacima, a izrađena je tehnikom laserskog graviranjaod žutog zlata.

Pošta Srbije i PTT muzej, u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, pridružili su se obeležavanju jubileja grada Kruševca i prigodnom izložbom retkih i vrednih predmeta vezanih za istoriju ovog grada.

U Glavnoj pošti u Kruševcu,izloženi su izuzetno redak srednjevekovni ženski prsten iz prve polovine 14. veka, sablja iz Prvog srpskog ustanka tipa „kilič“ sa kanijom i dve izuzetne austrijske karte iz XVII i XVIII veka koje svedoče o tome da su, čak i tokom Otomanske okupacije Srbije, Austrija i Evropa smatrali Kosovo i Metohiju sastavnim delom Srbije. Navedeni eksponati su deo zbirke „Adligata“, koje je ovo udruženje ekskluzivno za ovu priliku ustupilo PTT muzeju

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content