PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Bezbednost u javnom prostoru je odgovornost zajednice

Udruženje žena Peščanik predstavilo je rezultate istraživanja o bezbednosti žena u javnom prostoru u Kruševcu.

Istraživanje pod nazivom “Potrebni sun am bezbedni javni prostori” obavljeno je na uzorku od 180 žena i 20 muškaraca različite starosti. Istraživanje je obuhvatilo anketiranje građanki i građana putem upitnika i 5 grupnih intervjua, 4 sa ženama i jednog sa muškarcima tokom prve polovine 2023.

Jelena Marković, Snežana Jakovljević i Slavica Stanojlović Urošević predstavile su rezultate istraživanja FOTO: CINK

Bezbednost žena u javnom prostoru je odgovornost zajednice, a unapređenje ove vrste bezbednosti zahteva jak društveni angažman. I žene i muškarci sa kojima smo razgovarale smatraju das u na javnim prostorima najugroženije žene i deca”, istakla je Slavica Stanojlović Urošević iz UŽ Peščanik.

Trećina ispitanica i ispitanika smatra da lična svojstva doprinose (osećaju) bezbednosti, odnosno nebezbednosti u javnom prostoru i da su specifičnim bezbednosnim rizicima izložene osobe sa invaliditetom, osobe starije životne dobi, LGBT osobe, osobe romske nacionalnosti.

Prilikom istraživanja, strah kao primarno osećanje kada se nađu u prostoru, koji nije osvetljen navelo je čak 70% ispitanih žena. Najveći broj ispitanica, 52, boji se da će biti fizičke napadnute ili da će biti izložene seksualnom nasilju”, kazala je Snežana Jakovljević predstavljajući neke od zaključaka istraživanja.

Radeći na projektu članice Peščanika su mapirale i fotografisale deset lokacija u gradu i okolini gde je, po njihovom mišljenju, ugrožena bezbednost građanki i građana iz različitih razloga – lošeg osvetljenja, nepoštovanja saobraćajnih propisa, prisustva pasa lutalica…

Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnice Kruševca za društvene delatnosti, istakla je da grad preduzima neophodne mere za povećanje bezbednosti. Prioritet su školska i dečija igrališta jer se tamo okuplja veliki broj mladih.

Istraživanje je realizovano u okviru istoimenog projekta, koji UŽ Peščanik sprovodi uz podršku UN Women Agencije za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content