PREDUZETNIČKO ISKUSTVO IVE I STEFANA: Nove ideje za novo vreme

U savremenom svetu gde se neprestano menjaju stvari i treba brzo reagovati na potrebe društva i tržišta, preduzetništvo je postalo jedna od poželjnijih opcija za mnoge mlade osobe širom sveta.

Iva Damnjanović na jednom od sajmova preduzetništva za mlade FOTO: Privatna arhiva

Mladi, kao najfleksibilniji deo društva igraju ključnu ulogu u razvoju preduzetništva. Tako su se Iva Damnjanović i Stefan Bogdanović sa još nekoliko vršnjaka i vršnjakinja iz Varvarina upustili u srednješkolsku preduzetničku avanturu.

Iva je od ove godine studentkinja Pravnog fakulteta u Beogradu, aktivistkinja i buduća sertifikovana Omladinska liderka od strane NAPOR-a. Mnogo tema i aktivnosti je pokrenula u Varvarinu, a najviše je bila fokusirana na brigu o mentalnom zdravlju mladih i komunikaciji. Osim ove dve teme, ona je i vršnjačka edukatorka programa za mlade preduzetnike.

Kada sam razmišljala o karijerama kojima bih mogla da se bavim, shvatila sam da bih više volela da budem ona koja kreira i pokreće neke nove stvari, a ne samo izvršiteljka tuđih zadataka. S obzirom na to, nadograđujem svoja znanja u pravcu komunikacije, biznisa i liderstva. U poslednje vreme se preduzetništvo plasira kao karijerna opcija koja ne podrazumeva klasične načine poslovanja, već je često kombinacija znanja iz različitih oblasti, zbog čega želim da u budućnosti pokrenem svoj”, kaže Iva.

Stefan  koji je zajedno sa Ivom učestvovao na takmičenju Učeničkih kompanija, organizovanom od strane Dostignuća mladih, deli svoje motive za uključivanje u preduzetništvo.

Bio sam učenik Gimnazije i nisam imao kontakt sa preduzetništvom, a želeo sam da vidim šta je to. Sada preduzetništvo vidim kao pokretanje posla iz sopstvene ideje, što mi je bilo veoma privlačno. Osim toga, želeo sam da steknem način razmišljanja koji će mi koristiti u budućnosti”, kaže Stefan.

Iva i Stefan dele mišljenje da su edukacije iz oblasti preduzetnišva veoma doprinele tome da oni razmišljaju i deluju proaktivno. Trude se da prepoznaju problem u društvu i da kroz raličite oblike aktivnističkih akcija i radionica mladima pomognu da i oni pokreću promene u društvu.

Kroz preduzetništvo mladi mogu da razviju svoje ideje FOTO: Privatna arhiva

Mladi ljudi koji se bave preduzetništvom razvijaju različite veštine poput komunikacije, liderstva, timskog rada i fokusiranje na rešenje. Poveznicu između aktivizma i preduzetništva vide u razvoju društva, inovacijama zarad opšte dobrobiti i proaktivnom učešću.

Komunikacija je nešto što je meni veoma važno da razvijam kod sebe i da to prenosim na svoje vršnjake i vršnjakinje. Statistike iz različitih istraživanja govore da 15% veće plate u firmama imaju oni koji znaju da kvalitetnije komuniciraju. Uostalom, svi smo se našli u situaciji da smo pogrešno shvaćeni, baš zato što se nismo dovoljno dobro izrazili. Uglavnom većinu svog vremena provedemo komunicirajući, tako da je ta veština svakome neophodna”, ističe Iva.

Mladi su budućnost društva i ekonomije, i njihova aktivna uloga u preduzetništvu i društvu može doneti brojne koristi. Naši mladi sagovornici takođe smatraju da u Srbiji nedostaje podrška mladim preduzetnicima u finansijskom smislu, ali da je možda još značajnija mentorska podrška.

Mladi bi trebali da imaju više plaćenih praksi i više mogućnosti da steknu iskustvo pre samog zapošljavanja”, dodaje Stefan.

Preduzetništvo nije samo karijerna opcija, već i način razmišljanja koji omogućava mladima da steknu vredne veštine i znanja. Iva i Stefan nam ukazuju na to da je preduzetništvo nešto više od posla – to je prilika za lični i profesionalni razvoj. Na taj način se gradi bolje društvo kome svi težimo, a su mladi ključni akteri za ostvarenje tog potencijala.

FOTOGRAFIJE: Privatna arhiva

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content