“Prepoznavanje 4” u Kruševcu i Ribarskoj Banji

0

Povodom održavanja rezidencijalnog programa „Prepoznavanje 4“ u Umetničkoj galeriji u sredu organizuju druženje sa novinarima.

Na jutarnjoj kafi sa novinarima biće prisutni saradnici i učesnici, kustosi i umetnici, a razgovaraće se o rezidencijalnom programu „Prepoznavanje 4“ koji se održava u Ribarskoj Banji i Kruševcu od 25. do 30. septembra 2017. godine, kao nastavak dugoročnog regionalnog umetničkog projekta “Prepoznavanje”.

Ovaj desetogodišnji projekat do sada je realizovan kroz dva ciklusa izložbi: Prepoznavanje, 2005 – 2007, Kruševac, Čačak, Kraljevo, Niš i Podgorica (Crna Gora); Prepoznavanje 2, 2010 – 2012, Podgorica, Čačak, Niš, Kruševac, Kraljevo, Kumanovo (Makedonija) i Sofija (Bugarska); regionalnu konferenciju Prepoznavanje 2013, Kruševac, kada je priređena i izložba bugarskih umetnika, i kroz Prepoznavanje 3, 2014-2016, ciklus koji je obuhvatio rezidencijalni program u Sićevu i Nišu i izložbe u Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Plovdivu (Bugarska) i Nikšiću (Crna Gora).

Projekat Prepoznavanje je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umetnika, u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena, mobilnosti umetnika, kustosa, razmene i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu.

Rezidencijalni program se odvija i kao deo istraživanja kustosa i umetnika u određenim kontekstima koji su prepoznati kao zajedničke teme i specifične umetničke prakse, kroz podršku umetničkoj produkciji i savremenoj umetnosti. Početni deo ovog, četvrtog ciklusa (kustoske aktivnosti u vezi koncepta, izbora umetnika, konteksta, tema i mesta) je realizovan.

Saradnici na Prepoznavanju 3: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Galerija savremene likovne umetnosti, Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo, Umjetnički muzej –Narodni muzej Crne Gore.

Stručni tim: Biljana Grković /autor i koordinator projekta/, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović i Ljiljana Karadžić istoričari umetnosti, kustosi navedenih ustanova.
Umetnici: Jelena Rubil (Kruševac), Ivana Stanković (Niš), Nina Galić (Kraljevo), Vesna Ilić Darijević (Čačak), Jovana Vujanović (Podgorica).

Projekat Prepoznavanje u kontinuitetu podržava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz čiju pomoć se realizuje i ovogodišnji rezidencijalni program.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content