PRIZNANJE KRUŠEVAČKOM PESNIKU: Nagrada “Đura Jakšić” Nebojši Lapčeviću

Kruševački pesnik Nebojša Lapčević ovogodišnji je dobitnik nagrade “Đura Jakšić”  za knjigu pesama „Berači polena“.

Nagrada “Đura Jakšić” je ove godine po trideset i peti put dodeljena za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine. Nosioci ove nagrade su, pored ostalih, LJubomir Simović, Matija Bećković, Dragan Jovanović Danilov…

Ova knjiga traga za formama polena u tragovima velikih književnih spomenika, Homera i Vergilija, preko hrišćanstva, erotskih asocijacija i značenja, do unošenja u horizont aktualnog vremena i empirijske subjektivnosti subjekta pesme. Lapčevićeva knjiga je više pesnički imaginarijum polenskih transgresija, događaja, istorija, sukoba slika, nego jedna vrsta pesničkog i esejističkog traktata. Lapčević je najubedljiviji kada evocira iskustvo univerzalnog ili aktualnog života ( pesme Bista neznanom pesniku, Preobražaj, Prebrojavanje drvoreda i dr ), subjektivnost slivenu sa stvarima i čulnošću u čijim obrisima sijaju reči koje označavaju stvari koje svojom mnogoznačnošću pletu priče o našim ličnim verama u neponovljivost jezičkog i prejezičkog iskustva dramatizma života. Lapčević je uspeo da napiše snažnu knjigu posvećenosti životu i njegovim neprelaznim vrednostima – navodi se u obrazloženju žirija.

Nebojša Lapčević rođen je 1966. godine u Kruševcu. Objavio je zbirke pesama: “Seme na vetru”, “Pesnik i njegovi modeli”, “Strofe u praslikama”, “Dolazak Hrista na Menhetn”.

Knjige proze “Ovaploćavanje”, “Ulaz na južna vrata”, “Jezero u ćelijama”, “Ko je drpio Čarlija?”, priče za decu “Krst svetoga cara Konstantina”.

Dobitnik je Zlatne značke KPZ Srbije. Član je UKS i predsednik Književnog kluba „Bagdala“ iz Kruševca.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content