Proizvođač stolica iz doline jagoda

1

U varvarinskom selu Zalogovac, prepoznatljivom po uzgoju voća, pre svega jagoda, Dalibor Petrović je pre pet godina pokrenuo proizvodnju stolica i za kratko vreme uspeo da od skromne stolarske radionice razvije serijsku izradu neizostavnog komada nameštaja.

Dalibor je zabeležio sjajne poslovne rezultate vodeći matičnu firmu “Francuz” u invalidskim kolicima, na koja je osuđen nakon teške saobraćajne nesreće 2002. godine.

– Ime preduzeća je u stvari moj nadimak, a njega sam dobio jer su mi baba i deda svojevremeno radili u Francuskoj – kaže za CINK Dalibor Petrović, vlasnik i osnivač firme “Francuz”. – Kao dete i ja sam živeo u toj zemlji, a potom sam se vratio u Srbiju i otpočeo školovanje. Na žalost, udes koji sam doživeo sa svega 17 godina prekinuo je mnoge snove i planove, ali nikada se nisam predavao.

Dalibor Petrović uspešno vodi preduzeće "Francuz" FOTO: S.Babović
Dalibor Petrović uspešno vodi preduzeće “Francuz” FOTO: S.Babović

Vrlo smelo, Dalibor je krenuo u samostalan posao, uz podršku porodice.

– Nikada niko nije imao iskustva u drvnoj industriji, ali sam odmah posle ženidbe rešio da ne dozvolim da budem drugima na teretu. – priča nam mladi preduzetnik. – Prvo sam krenuo sa rođakom, ali sam praktično na samom početku rešio da postanem nezavistan. Prvi koraci načinjeni su na jednostavnijim mašinama, da bi vremenom nekadašnju farmu svinja i garaže pretvorio u pogone gde danas radi troje stalno zaposlenih uz povremeno, sezonsko angažovanje dodatnih radnika ukoliko to posao zahteva.

Osnovna ulaganja od oko 20.000 evra brzo su se isplatila. U Petrovićevoj proizvodnji, koja zauzima oko 350 kvadrata poslovnog prostora (lakirnica, radionica, magacinski prostor) prve stolice bile su manje kompleksnog profila i namenjene pijačnoj prodaji.

– Izrađivali smo u proseku od 100 do 120 komada stolica dnevno, odnosno oko 2.500 mesečno – priseća se Dalibor. – Potom smo se upustili u proizvodnju luksuznijih i boljih komada nameštaja. Kvalitet je značajno promenjen, tako da sada u toku dana proizvedemo oko 30 stolica, ali robu prodajem prvenstveno salonima nameštaja u Vojvodini, zlatiborskom kraju, Rasinskom okrugu.

U pogonima "Francuza" dnevno se proizvede 30 kvalitetnih stolica FOTO: S.Babović
U pogonima “Francuza” dnevno se proizvede 30 kvalitetnih stolica FOTO: S.Babović

Dizajn stolica se osmišljava u “Francuzu”. Rade se isključivo veće serije. Bazični materijal  je bukva, na koju se posle temeljne obrade dodaju mebl, sunđer, iverica i druge vrste materijala. Ozbiljnije porudžbine, koje se distribuiraju do udaljenijih destinacija, Petrović lično prevozi, mada i poznati prodavci nameštaja sami transportuju proizvode.

– Privatno preduzetništvo je krajnje složeno, važno je da se oslonite na sopstvena sredstva i realan kapital – predočava nam Dalibor Petrović – Nikada nisam koristio kreditne linije i bankarske podsticaje zbog visokih rizika. Nisam se odlučio za proizvodnju unikatnih stolica, jer samo “šablon” za izradu iznosi oko 500 evra.

U firmi “Francuz” planiraju proširenje kapaciteta. Nužne investicije za sređivanje sušare iznose oko 15.000 evra. Dešava se da zbog obimnih narudžbina uslužno koriste druge sušare, jer posao prevazilazi kapacitete proizvodnje.

Kupci veruju zalogovačkom preduzeću. Većina poslovnih saradnika iskreno je zatečena kada shvati da je na čelu uspešne proizvodnje mladić sa invaliditetom.

– Ne znam ni sam koliko se puta dogodilo da lično upoznam vlasnike salona nameštaja i distributere koji me pitaju kako uspevam da se nosim sa stanjem i kako to da nisam klonuo – iskreno govori za CINK Petrović. – Posebno su iznenađeni, jer u svim telefonskim razgovorima koje vodim shvataju da sam često na putu i da vozim. Kolima upravljam ručnim komandama.

Većinu svojih proizvoda firma iz Zalogovca plasira u Vojvodini FOTO: S.Babović
Većinu svojih proizvoda firma iz Zalogovca plasira u Vojvodini FOTO: S.Babović

Dalibor je stradao na motoru na putu ka Kragujevcu. Zadobio je teške telesne povrede, paraplegiju od grudnog koša do stopala. Godinu dana ležao je na tvrdom krevetu bez jastuka. I to je bio samo početak njegovog dugog oporavka, koji još uvek traje.

– Nesebična podrška u poslu i u životu je moja supruga Milena, a kada mi pomoć zatreba, uvek mogu da računam i na porodicu – ističe Francuz. – Iako umem da budem nedisciplinovan kao “pacijent”, odnosno trebalo bi da se više posvetim fizikalnoj rehabilitaciji i vežbama, u vođenju posla sam krajnje odgovoran. Ta činjenica je zajedno sa snažnom voljom pomogla da danas u teškim privrednim okolnostima, gde prvenstveno naplata koči dalji razvoj i ulaganja, ostvarujem konkretne pomake u radu.

"Francuz" planira proširenje proizvodnje i nabavku nove opreme FOTO: S.Babović
“Francuz” planira proširenje proizvodnje i nabavku nove opreme FOTO: S.Babović

Zalogovac je između dva popisa, 2002. i 2011.godine, izgubio 139 stanovnika. Danas u selu živi svega 724 meštana.

Mladi uglavnom odlaze sa porodičnih imanja u potrazi za poslom. Ipak, i ovo omanje, geografski periferno mesta, ima privrednog potencijala. Dalibor Petrović, uspešan mladi preduzetnik u invalidskim kolicima ne može biti ubedljiviji dokaz.

Ekonomska računica za profil proizvodnje na koju su orjentisani u firmi “Francuz” više je nego jasna. Prema podacima Regionalna pivredne komore, u Srbiji posluje čak 678 firmi koje se bave proizvodnjom nameštaja i u njima radi oko 13.000 zaposlenih. Najveći broj njih, 524, upravo su mikropreduzeća, dok malih ima oko 106. I za 2.182 firme koje su do novembra 2015.godini predstavljali neposredne činioce drvne industrije ima posla.

Varvarin-projekat2015

You might also like More from author

1 Comment

  1. Dusica says

    Svaka cast. Zelim ti sve najbolje, da jos bolje poslujes! DOKAZ DA KADA SE HOCE SVE SE MOZE !!!” TESKO JE POBEDITI SAMO ONE KOJI NE GUBE VOLJU!”… ti si dokaz. ziv bio!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content