ПРОМОТИВНА КАМПАЊА: “Чувај, штеди, не расипај енергију”

0

Министарство рударства и енергетике и УСАИД пројекат “Боља енергија”, уз подршку “ЕУ у Србији” почињу кампању “Чувај, штеди, не расипај енергију”.

Уштеда енергије подразумева одговоран приступ и мале свакодневне промене навика којим се енергија значајно може уштедети али и смањити финансијски трошкови.

  • Од укупне енергије коју потроши једно домаћинставо, око 60 одсто потроши се на грејање, девет одсто на загревање воде, шест одсто на кување, пет одсто на клима уређаје, док се осталих 20 одсто потроши на остале кућне уређаје и расвету. Од ових осталих, највећи потрошачи су фрижидери, замрзивачи и машине за веш. Због тога при куповини кућних уређаја, треба да обратите пажњу на њихов енергетски разред, а посебно у случајевима код уређаја који се свакодневно користе, јер се тако може остварити и до 50 одсто уштеде енергије. Поред тога, додатне уштеде се могу остварити њиховим рационалним и правилним коришћењем.
  • Када су у питању сијалице, препорука је изгасити их у просторијама у којима се не користе и максимално коришћење природног светла. Значајне уштеде могу се остварити заменом обичних сијалица са ужареним влакном LED сијалицама које троше и 10 пута мање енергије и трају вишеструко дуже.
  • Кувајући у поклопљеној посуди може се уштедети до 20 одсто енергије. При кувању треба користити посуде које су величином истоветне величини грејне плоче и најекономичније кување обавља се у експрес лонцу којим се време кувања и утрошења електрична енергија смањују за два до три пута. Искључивањем шпорета пре него што је јело готово може се уштедети 10 одсто енергије.
  • Бојлери троше око 20 одсто укупне електричне енергије или око 8 одсто укупне енергије у домаћинствима. Најефикаснији начин да се смањи непотребна потрошња енергије и кварови бојлера обезбеђује се подешавањем термостата бојлера на температуру загревања воде до 60 степени. Рационалном употребом проточног бојлера у кухињи може се уштедети до 40 одсто енергије.
  • Машина за веш троши троши око 10 одсто електричне енергије у домаћинствима. У процесу прања веша, око 80 одсто електричне енергије потроши се на загревање воде због чега се најзначајније уштеде постижу прањем веша на нижим температурама, при чему данашњи детеџенти подједанко успешно отклањају нечистоће као и на вишим температурама. Машину за веш треба програмирати да ради ноћу, у периодима ниже тарифе, јер је тада електрична енергија четири пута јефтинија него дању. Уколико је могуће, избећи сушење веша у сушилицама, већ га сушити на ваздуху. Енергетски је много ефикасније прање пуног бубња веша, него два прања до пола напуњеног бубња. Такође, приликом куповине веш машине водити рачуна о енергетском разредујер се тако може уштедети и до 50 одсто енергије.
  • Температуру за чување хране у фрижидеру треба подесити на најмање 4 степена (средња позиција), а у замрзивачу на -18 степени. Сваки степен ниже температура повећава потрошњу електричне енергије за пет одсто.
  • Рачунарски монитор троши око 50 одсто од укупне електричне енергије коју троши цео рачунар због чега је потребно подесити рачунар да након одређеног времена некоришћења се аутоматски укључи на „stand-by“ режим рада. Телевизори, монитори и рачунари и када су у „stand-by“ режиму рада троше преко 20 одсто укупне електричне енергије коју иначе троше у нормалном раду. Потрошња енергије у „stand-by“ режиму може да достигне и до 6 одсто укупне електричне енергије потрошене у домаћинству. Због тога је потребно искључити ове уређаје када се не користе. Пуњачи за мобилне телефоне, лаптопове, дигиталне камере троше енергију и када су уређаји напуњени и када су укључени у утичницу.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content