PROTIV IZGRADNJE MINI HIDROCENTRALA: Održan protest “Odbranimo reke Srbije”

Učesnici ekološkog protesta, koji je juče održan na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod nazivom “Odbranimo naše reke”, zatražili su da se odmah obustavi gradnja svih derivacionih mini hidroelektana u Srbiji, zbog štete koju nanose životnoj sredini i devastiraju prirodne resurse, pre svega planinske reke.

Protiv izgradnje mini hidroelektrana, na protestu, koji je organizovao pokret “Odbranimo reke Stare planine”, ustali su i predstavnici devet lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta, iz isto toliko gradova Srbije.

Protest je počeo minutom ćutanja, kako je istaknuto, za sve reke Srbije koje su već uništene izgradnjom mini hidroelektrana, a nakon toga je pročitana pesma “Oda vodi” Petra Šumskog.

Predstavnici pokreta “Odbranimo reke Stare planine” naveli su da nisu politički pokret, da ne žele politizaciju protesta, ističući da su se okupili kako bi “rekli ‘ne’ onima koji skrnave reke i prirodu”.

“Nećemo da plaćamo da reke guraju u cevi i pozivamo vas da i vi isto učinite”, poručili su.

Na skupu se mogla čuti i molba upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da čuje njihov apel, kao i kritike na račun ministara energetike i građevinarstva Aleksandra Antića i Zorane Mihajlović zbog blagonaklone politike koju su vodili i vode u vezi sa izgradnjom mini hidroelektrana.

Dekan beogradskog Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kazao je da male hidroelektrane proizvode malu količinu energije, a “nanose neprihvatljivu ekološku štetu”.

“Degradiraju biodiverzitet, remete režime podzemnih voda i ometaju tradicionalan život lokalnog stanovništva”, rekao je Ristić.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi Srbija, kako je planirano, napravila 856 malih hidroelektrana “imala bi svega dva do 3,5 odsto proizvedene energije na godišnjem nivou iz tih izvora”.

Ristić je naveo da se Srbija jeste obavezala da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora, ali da, umesto iz mini hidroelektrana, električna energija može da se dobije iz biomase, solarne energije, energije vetra, a kako je dodao, “puno bi se učinilo i kada bi se uštedeli gubici u prenosnoj mreži Elektroprivrede Srbije, koji su sada 17 odsto, a ukoliko bi se smanjili za dva procenta, izgradnja malih hidroelektrane ne bi bila potrebna”.

“Posebno zabrinjavajuće je to što svi mi građani Srbije kroz račune za električnu energiju subvencionišemo povlašćene proizvođače, iako nas niko nije pitao da li to želimo. Nijma je prošle godine isplaćeno više desetina miliona evra, a bolje da je taj novac potrošen za unapređenje tehnoloških procesa na velikim elektroenergetskim sistemima”, kazao je on.

Objasnio je da je koncept malih hidroelektrana bio veoma popularan prethodnih decenija, ali da je “potpuno prevaziđen” u proizvodnji energije.

Ristić je kazao da su od mini hidroelektrana odustale i Kina i Indija, koje nisu posvećivale puno pažnje zaštiti životne sredine, a koje sada suspenduju projekte njihove izgradnje.

Na punom Platou ispred Filozofskog fakulteta, uz zviždaljke i bubnjeve, okupljeni su nosili transparente poput “Brane su posao za dabrove, a ne za lopove”, “Vi ste prolazni, priroda nije”, “Hoću reku, neću cevovod”.

Nakon obraćanja, usledila je šetnja do Predsedništva gde su učesnici protesta ostavili izvorsku vodu, a potom i do Vlade Srbije, kako bi se njeni predstavnici podsetili čije bi interese trebalo da štite.

Nacionalno udruženje malih hidroelektrana saopštilo je da je ovaj protest “politizacija nečega što ne bi trebalo da bude politika”, navodeći da im je žao što je “manji deo javnosti podržao zlonamernu kampanju jednog broja ljudi”. Istakli su da su male hidroelektrane u Srbiji izgrađene “u skladu sa svim važećim zakonima i podzakonskim aktima koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU, a sve prema nacionalnom Akcionom planu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Izgradnja mini-hidrocentrala najavljena je i u Rasinskom okrugu. Sredinom 2017. godine objavljeno je da bi na reci Rasini mogle da budu izgrađene dve mini-hidrocentrale, u selima Razbojna i Suvaja.

Početkom februara prošle godine građani Brusa su protestovali zbog najavljene izgradnje mini hidrocentrale na Graševačkoj reci.

Krajem 2014. godine Opština Ćićevac je potpisala sa nemačkom “EES Group” ugovor o izgradnji tri hidrocentrale u toj opštini.

 

 

You might also like More from author

1 Comment

 1. srecko says

  NARODE KOJI VOLIŠ REKE I PLANINE UZ VAS SAM SVIM SRCEM
  JEDINI NAČIN DA SE ODBRANITE OD KRIMINALACA JE SLEDEĆI:
  1. MORATE DA BUDETE UPORNI I JEDINSTVENI
  2. SABOTIRAJTE TE ŠTO HOCE MINI ELEKTRANE NA SLEDEĆI NAČIN:
  DA VAS DRŽAVA ZAŠTITI TO NEMOJTE DA SE NADATE TO JE GUBLJENJE VREMENA
  RADITE NAIZGLED BEZAZLENE STVARI ZA KOJE JE BESMISLENO DA VAS BILO KO TUŽI
  DOSADJUJTE IM NEPREKIDNO I IZNENADA JER ĆE SAMO TAKO ODUSTATI
  NEMOJTE DA IM FIZIČKI PRILAZITE I NAPADATE IH
  PREPREČITE IM PUT KAMENJEM DRVEĆEM KOPANJEM ROVOVA DA NE MOGU DA PRODJU
  GADJAJTE NJIH I NJIHOVA VOZILA KAMENJEM KAO ŠTO TO RADE ŠIPTARSKA DECA NA KOSOVU
  NJIHOVE MAŠINE ZAPUŠAVAJTE SA PUR PENOM AUSPUHE I U MOTORE
  SPREJOM ZA FARBU FARBAJTE IM VOZILA NAROČITO ŠOFERŠAJBNE
  PRAVITE IM ZAMKE NA PUTU
  ZAUSTAVITE IH PA SE SVADJAJTE SA NJIMA PA IM IZBUŠITE BAR DVE GUME JER IMAJU SAMO JEDNU REZERVNU
  NE DOZVOLITE DA VAS SLIKAJU A VI SE MASKIRAJTE
  NAVEDITE IH DA VAS UDARE PA SVE TO SNIMAJTE A ONDA VI ZOVITE MILICIJU I DAJTE DOKAZ
  PSUJTE IH I PROKLINJITE ZA SVE ŽIVO
  NAPADAJTE IH CELOM DUŽINOM PUTA GDE SE NAJMANJE NADAJU
  STALNO IM PRAVITE BILO KAKVU ŠTETU
  MORATE STALNO IMATI NOVE IDEJE

Comments are closed.

Skip to content