Provera neplaćenih kazni u javnom registru

Srpski mediji su danas preneli kako je sa radom počeo registar neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa. Ovu “uslugu” je obezbedilo Ministarstvo pravde, a Registar se može pogledati na Internet adresi https://rnk.sipres.sud.rs/ Tako će svi zainteresovani moći će od danas, na Interenetu, da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa.

Prema Ministarstvu, Registar novčanih kazni je centralizovana elektronska baza. U njoj se čuvaju sve neplaćene novčane kazne, troškovi postupka i drugi novčani iznosi koji su izrečeni pravnosnažnom i izvršnom odlukom prekršajnog suda ili putem konačnog i izvršnog prekršajnog naloga.

Ova usluga je moguća jer su svi prekršajni sudovi umreženi, dok je sistem povezan i sa ostalim organima, kao što su Uprava za trezor, Uprava saobraćajne policije i Centralni registrom obaveznog socijalnog osiguranja.

Da li je ova usluga, u krajnjoj linij, namenjena građanima ili državi – pokazaće vreme. Ali, u skladu sa Zakonom o prekršajima, ako kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos ili se izrečena novčana kazna potpuno ili delimično zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, nadležan sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka odnosno upiše odgovarajuću promenu u registru, navodi se u saopštenju. Isti zakon nalaže da, ako neko ima neplaćene kazne za određene prekršaje, neće biti u mogućnosti da dobije ili obnovi neka dokumenta, kao što su na primer vozačka ili saobraćajna dozvola.

U saopštenju Ministarstva još stoji da Registar neplaćenih kazni omogućava lakši i transparentiniji pristup informacijama građanima i pravnim licima prilikom provere da li imaju neka nenamirena dugovanja po osnovu učinjenih prekršaja.

Osim navedene adrese, ovde je još jedan link koji vodi do sajta na kome se nalaze objedinjene sve slične pretrage koje su u ovom momentu dostupne u Srbiji: http://www.pretraga-provera.com/

pretraga-provera

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content