RADOVI NA DEONICI PRUGE STALAĆ – ĐUNIS: Za izgradnju tunela 40,8 miliona dinara

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor za projekat i radove na izgradnji tunela broj 4 na deonici niške pruge Stalać – Đunis, dugog oko 3,3 kilometra na deonici međunarodnog železničkog Koridora 10, vredan 40,8 miliona dinara.

Ugovor je potpisan sa kompanijom Čajna Relvej 21. biro grupa (China Railway 21. bureau group) – Ogranak Beograd, kao nosiocem posla u zajedničkoj ponudi sa većim brojem firmi, a rok za projektovanje i izgradnju tunela je 912 dana, dok bi radovi na gradilištu trebalo da počnu sredinom 2022. godine.

Na ovaj način počinje i modernizacija pruge od Beograda do Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju“, navodi se u saopštenju i dodaje da radovima nisu obuhvaćeni koloseci, elektrifikacija, signalizacija i telekomunikacije.

Drugi deo predstavljaju radovi koji obuhvataju rekonstrukciju i modernizaciju  postojeće železničke pruge, izgradnju drugog koloseka na deonici Stalać – Đunis, i još četiri tunela kroz klisuru (tuneli broj 1, 2, 3 i 5), a za tender za taj drugi lot projekta očekuje se sredinom 2022. godine.
Postojeća pruga Stalać – Đunis duga je oko 17,7 kilometara i predstavlja jedinu jednokolosečnu deonicu na delu međunarodnog železničkog Кoridora 10 između Beograda i Niša. Ovom prugom danas prosečno dnevno saobraća 35-40 putničkih i teretnih vozova.
Кada čitav projekat bude završen, novom  dvokolosečnom prugom Stalać – Đunis, biće omogućena brzina vozova do 160 kilometara na sat dok sada vozovi između Stalaća i Braljine idu 65 km/sat, a koloseci u železničkoj stanici Stalać poslednji put obnovljeni su pre više od pola veka.

Izvor: Beta

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content