RAZGOVOR SA ZORICOM DUKOVIĆ: „FEŠT je ispunio svoju misiju“

Zorica Duković bila je deo male grupe entuzijasta koji su pre 20 godina pokrenuli Festival školskog teatra – FEŠT.

Dr Zorica Duković je završila Fakultet dramskih umetnosti a sada je predsednica Akademije vaspitačko – medicinskih strukovnih studija. Od 1992. do 2007. godine je bila urednica dramskog i muzičkog programa u Kulturnom centru Kruševac. Takođe je bila predavačica u Školi govora i glume, zajedno sa Lidijom Užarević i Batom Miladinovićem.

-Pre dvadeset godina, kada je krenuo FEŠT, glavni tvorac smotre, odnosno susreta ovog tipa, bio je Milovan Ćetković. On je bio član Kulturno prosvetne zajednice, jedan od pokretača Teatra Za, autor mnogih predstava i svojim uspesima je obeležio pozorišno delovanje devedesetih u Kruševcu. Njegova ideja je, svima nama koji smo se bavili radom sa mladima i za mlade, delovala značajno i dragoceno.

Zorica Duković je bila u grupi entuzijasta koji su pokrenuli FEŠT FOTO: K. Dragonjić

Entuzijasti su prikupili svoj tim i krenuli da deluju na škole, koje su počele sa aktivnim uključivanjem. Postavljanje kriterijuma vezano za scenske, estetske, dramske zahteve je takođe tada bio jedan od značajnih koraka za uspešan početak FEŠT-a.

-Priča se vremenom institucionalizovala, izgrađeni su Programski savet, odbor, podrška grada i sponzora; tako je FEŠT nastao iz ideje. Nakon nekoliko godina je, zahvaljujući Lidiji Užarević i Mišku Dinuloviću, nastao je i Festival srednjoškolskog teatra – Tinfest. 

Misija FEŠT-a je da okupi stvaraoce, nastavnike, rukovodioce dramskih sekcija u osnovnim školama i da se fokusira na njihov rad. Treba da se uoči i prida značaj njihovom radu, ali i samim mališanima.

U osnivačkom aktu, kada su okupljali rukovodioce dramskih sekcija i predstavnike škola i razgovarali sa njima, dobili su pozitivne povratne informacije.

-Ljubav prema FEŠT-u je postojala i danas ljudi vole da na istom učestvuju, kaže Zorica i nastavlja.

Ako se ne radi na siminaciji i širenju ideje, ona samo to i ostaje, kako je rekao Branislav Nedić na otvaranju ovogodišnjeg FEŠT-a. Zahvaljujući ljudima koji su aktivno učestvovali prethodnih godina na organizaciji ovog festivala, on je opstao do današnjeg dana i po tome je jedinstven u Srbiji.  

FEŠT u sebi ima takmičarski duh, ali je i edukativni, zabavni i stimulativni model koji pojačava radost i želju za igrom kod dece. Poboljšanju i održivosti su doprineli kreatori koji su posle prvih realizacija bili na razgovorima. Postoje brojne nagrade, koje se vezuju samo za glumu, koje su se dobijale na ovom festivalu.

Treba naglasiti inkluzivnu dimenziju, gde su čitavi razredi i generacije učestvovali u sprovođenju FEŠTa. Mi, kao članovi žirija, smo tu uključenost i te kako poštovali i nagrađivali.  Moja ključna uloga je kreiranje tog posebnog kulturnog identiteta grada Kruševca, kada govorimo o dramskom amaterizmu i pozorišnom stvaralaštvu. Ja sam pratila ideju Milovana Ćetkovića i podržala, i sa uredničke strane, prepoznala koliko je ta ideja važna.

Ta misija, učenje dece i rad na njihovim kulturnim potrebama, estetičkom i etičkom vaspitanju, bila je moj život. Godinama unazad, bila sam član stručnog žirija, a sada imam to zadovoljstvo da opet budem u okviru tog sastava, dodaje Zorica.

FEŠT ima veliki značaj za Kruševac, pogotovo za pedagoge, koji su se povezali sa decom kroz rad na dramskom stvaralaštvu i približavanju istog.

Svetlost je bila usmerena na teatralizaciju škole. Pokazalo se da je početna ideja urodila plodom, dosta dece se na kraju opredelilo za pozorište, a mnogi profesori su postali veliki prijatelji KCK. Umetnost i lepota dečije igre, njihova sloboda i spontanost su poziv da nastavite da posećujete FEŠT, poručuje Zorica Duković.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content