REGIONALNI PROJEKAT: Pisma prijateljstva putuju između Kruševca i Zenice

Centar za istraživačko novinarstvo kruševac predstavio je danas projekat “Pisma prijateljstva” koji zajednički realizuje sa Udruženjem građana i portalom ZenicaBlog iz Zenice.

Projekat “Pisma prijateljstva” se realizuje u okviru velikog projekta “Podeljena prošlost – zajednička budućnost” koji finansira Evropska unija preko Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke.

Pisma prijateljstva” su drugi regionalni a treći projekat koji CINK realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Tema projekta je mir i pomirenje na prostoru Zapadnog Balkana a sastoji se iz dva segmenata”, kazao je Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora CINK i nastavio:

Slavica Tomić i Slaviša Milenković na predstavljanju projekta “Pisma prijateljstva” FOTO: CINK

Prvi segment projekta je razmena pisama na određene teme između mladih ljudi iz Kruševca i Zenice. Smatrali smo da mladi iz dve države i dva grada imaju mnogo više tema koje ih spajaju nego onih koje ih dele i razdvajaju. Zato će mladi autori pisati o mogućnostima za zapošljavanje, dilemi “otići ili ostati”, zdravim stilovima života, uključivanju u politiku, evrointegracijama, zajedničkom nasleđu SFR Jugoslavije i drugim bliskim temama”.

Predviđeno je da se razmeni ukupno 20 pisama koja će biti objavljena na portalima KruševacPress.com i ZenicabLog.com kao i na portalu Prijateljstvo.com koji je pokrenut i registrovan za potrebe projekta.

Projekat “Pisma prijateljstva” trajaće šest meseci FOTO: CINK

U drugom delu projekta pisma koja razmenjuju mladi biće iskorišćena kao tekst za pripremu predstave u kojoj će igrati mladi iz Kruševca. Predstava će biti izvedena u Kruševcu potom i u Zenici a nakon toga će biti igrana i u drugim gradovima i zemljama regiona”, dodao je Milenković.

Projekat “Pisma prijateljstva” traje šest meseci i biće završen sredinom juna 2019. godine.

“Podeljena prošlost – zajednička budućnost” je projekat koji sprovodi konzorcijum od 18 partnera (7 korisnika IPA zemlje plus Slovenija, Hrvatska, Austrija i Holandija). Projektni konzorcijum uključuje organizacije civilnog društva, istraživačke institute, fondacije, resurs  centre i Erasmus NA i 13 pridruženih poslovnih partnera. Trajanje projekta, koji je započeo 1. januara 2016. godine, je 48 meseci.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content