REKONSTRUKCIJA VODOVODNE I KANALIZACIONE MREŽE: Sređivanje kompleksnog sistema

0

Od 2017. godine  JKP “Vodovod-Kruševac“ intenzivno radi i na rekonstrukciji gradske mreže.

Budžet za rekonstrukciju u 2017. godini  iznosio je 11 miliona dinara, da bi 2020. dostigao do 90 miliona.

U 2018. godini  je taj budžet iznosio 60 miliona. Završena je izgradnja magistralnog cevovoda na Jasičkom putu u dužini od 3 kilometra. Završena je i rekonstrukcija vodovodne mreže na kružnim tokovima na Trgu Despota Stefana (kod Stare pijace) i u Ulici Ratomira Hercega – Železnička (kružni tok kod pruge), u Nemanjinoj i Takovskoj ulici. Te godine su se izvodili i radovi na daljinskom nadzoru i upravljanju Regionalnim vodovodnim sistemom počev od Postrojenja u Majdevu do Kruševca i dalje do opština Ćićevac i Varvarin.

Radovi u ulici Petra Kočića FOTO: Arhiva JKP “Vodovod”

U protekloj,  2019. godini, budžet je iznosio oko 35 miliona za rekonstrukciju gradske mreže i sitnih radova na čak 22 gradilišta. Značajniji radovi su se odvijali u ulicama Rasinskoj, Kopaoničkih žrtava, Nemanjinoj, Časlava Nikolića u Kapidžiji, kao i u ulici u Petini. Takođe, Vodovod je iz sopstvenih sredstava opredelio milion dinara za rekonstrukciju glavne gradske fontane, čiji su radovi uspešno završeni u aprilu 2019. godine.

Ono što je najznačajnije je da je završen novi priključak za Opštu bolnicu Kruševac. Kako su već bili gotovi projekti izgradnje vodovodnog priključka za Bolnicu iz ulice Gruje kapetana taj posao je uspešno završen, a to znači da je obezbeđena stabilnost i sigurnost vodosnabdevanja gradske Bolnice. Novoizgrađenim priključkom iz ul. Gruje kapetana koji se vodom snabdeva iz rezervoara Bagdala i drugim, već postojećim, iz Kosovske ulice koji se snabdeva vodom iz rezervoara Lipovac, trajno je rešen problem vodosnabdevanja Bolnice. Vrednost ovih radova bila je oko 4.600.000 dinara”, objašnjava LJubomir Banović, izvršni direktor za tehnička pitanja JKP “Vodovod-Kruševac”.

U ovoj godini JKP „Vodovod-Kruševac“ je izvodio radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Novom naselju u ulici Branka Miljkovića. Radovi su se odvijali u tri faze – od Takovske ulice do Lomine ulice u dužini oko 150 metara – od Lomine ulice do ulice Svetog Save u dužini oko 150 metara – od ulice Svetog Save do Vidovdanske ulice u dužini oko 200 metara.Izrađene su tri vodovodne šahte radi pregrađivanja vodovodne mreže, kao i rekonstrukcija 50 priključaka za domaćinstva.

Rekonstrukcijom mreže u ovom delu grada obezbeđeno je nesmetano vodosnabdevanje vodom korisnika u Novom naselju, s obzirom na to da je mreža u ovom delu grada kritična sa učestalim havarijama. Radovi je finansirao Vodovod u iznosu oko 6.700.000 dinara.

Od početka godine Vodovod je izvršio rekonstrukciju vodovodne mreže sa priključcima u ulicama Nade Popović, Velućkoj, Zapadnoj, Konjuškoj, Zmaj Jovinoj, Aleksandrovačkoj. Završena je i rekonstrukcija dela mreže za vod za Henkel. Izrađeni su priključci za stadion u Bivolju i fudbalsko igralište u Čitluku, izrađena je nedostajuća infrastruktura za Hram Svetog Marka u Beloj Vodi, kao i popravka cevnih veza na fontani kod dečijeg dispanzera i povezivanje linije na novoizgrađenu crpnu stanicu u Dedini. Takođe, realizovana je i rekonstrukcija dela mreže u Suvaji. Vrednost ovih realizovanih radova iznosi preko 3.500.000 dinara“, nabraja LJubomir Banović.

Po završetku radova u okviru Faze 3 na kanalizacionu mrežu biće priključeno preko 84.000 stanovnika, odnosno preko 28.000 domaćinstava i komercijalnih objekata

U okviru radova na rekonstrukciji Trga Kosovskih junaka, JKP „Vodovod-Kruševac“ je sredinom avgusta ove godine započeo rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada. Radovi su u toku i vrši se zamena starih azbestnih cevi novim duktilnim cevima u ukupnoj dužini od 485 metara i to u ulicama Gazimestanskoj, Balkanskoj, Brijanovoj i Tanaska Rajića. Takođe, rekonstrukcijom je obuhvaćena i izrada 2 nova priključka za zgradu „Kocke“ i buduće podzemne garaže.

Paralelno sa ovim radovima vrši se rekonstrukcija kanalizacione mreže u dužini od 415 metara.Ovi radovi obuhvataju zamenu starog kolektora u Gazimestanskoj i Balkanskoj ulici i zamenu cevi ulične kanalizacije u ulicama Brijanova i Tanaska Rajića. Rekonstrukcijom je obuhvaćena i izrada kanalizacionih priključaka za zgradu Suda, „Kocke“, Hotel Rubin i buduću podzemnu garažu.

Radovi se finansiraju iz Budžeta Grada Kruševca i sredstvima JKP „Vodovod-Kruševac“ od čega je za vodovodnu mrežu izdvojeno oko 10.500.000 dinara, a za kanalizacionu oko 7.600.000 dinara.

Takođe, izvode se i radovi na rekonstrukciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Petra Kočića (21.srpske divizije). Radovi na vodovodnoj mreži izvode se u dužini oko 550 metara obuhvataju zamenu starih azbestnih cevi novim polietilenskim sa rekonstrukcijom 46 priključaka za domaćinstvo i ukrštajuće ulice, kao i izradu 3 šahte. Radovi na kanalizacionoj mreži obuhvataju rekonstrukciju i izgradnju nove linije u dve faze. U prvoj fazi koja se odvija u dužini od 360 metara vrši se zamena starih cevi novim prečnika 315 milimetara sa rekonstrukcijom priključaka za domaćinstvo. Za ove radove izdvojeno je oko 6.795.000 dinara za vodovodnu, a oko 15.365.000 dinara za kanalizacionu mrežu.

U JKP „Vodovod-Kruševac“ navode da tokom 2021. godine imaju u planu da izvrši rekonstrukciju vodovodne mreže u Lazarici i u Novom naselju, kao i rekonstrukciju kanalizacionih šahti u gradu koje su ulegle i oštećene, a za koje je opredeljeno oko 10.000.000 dinara.

Kruševačka kanalizacija obuhvata složen tehničko-tehnološki sistem koji se prostire na oko 350 km, kao i 100 km atmosferske mreže, koju JKP „Vodovod-Kruševac“ svakodnevno održava. Za potrebe nesmetanog funkcionisanja budućeg Postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, prethodili su radovi na izgradnji grupe kolektora i kanalizacione mreže koja je izgrađena kako u gradskom tako i u seoskom području. Zbog kompleksnosti projekta, radovi na kolektorskoj mreži bili su podeljeni u dve grupe – LOT 1 i LOT 2″, pojašnjava LJubomir Banović.

Radovi na prvoj grupi kolektora počeli su 2015.godine i obuhvatali su izgradnju kolektorske mreže u dužini od 10 km sa 7 nezavisnih kolektora, od čega je najznačajnija kompletno izgrađena i regulacija atmosferske kanalizacije u naselju Bagdala 3, kao i revitalizacija fekalne kanalizacije u Ulici Kralja Aleksandra Ujedinitelja. Ukupna vrednost LOT 1 je iznosila 1.100.000 evra.

Regulisanje Garskog potoka je bio jedan od važnijih poduhvata FOTO: Arhiva JKP “Vodovod”

Nakon ovih radova otpočelo se sa značajnijom fazom, drugom grupom kolektora LOT 2 i to početkom 2017. godine. Vrednost ovih radova je iznosila oko 6.800.000 evra i urađeno je više od 40 km kanalizacione i kolektorske mreže. Kompletno je urađena kanalizaciona mreža u 4 seoska naselja i to u Velikom Golovodu, Modrici, Lipovcu i Pakašnici. Takođe, urađena je i atmosferska kanalizacija na Novom groblju u Ulici Timočke bune i kompletna regulacija Garskog potoka u dužini od 1,5 km. Regulacijom potoka rešen je dugogodišnji problem izlivanja kanalizacije u ovom delu grada. Važnost ovog komunalnog projekta se ogleda i kroz uređenje gradske površine.

Po završetku izgradnje druge grupe kolektora, otpočela je Faza 3 koja obuhvata nastavak radova na kanalizacionoj mreži u dužini od 13 kilometara. U 2019. godini urađena je rekonstrukcija fekalne kanalizacije na Kosturnici kod zgrade „Čoče“, u Ulici Ćirila i Metodija i na kružnom toku „Ring“, u Ulici Hajduk Veljkovoj na kružnom toku „Konak“, u Lipovcu (Lipovac 2), kao i čišćenje Jasičkog kolektora dužine 2.800 m.

U ovoj godini završeni su radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u Dedini, Kobilju i Lipovcu, a u planu je da se završi rekonstrukcija crpne stanice Panjevac. Ukupna vrednost radova Faze 3 iznosi oko 1.430.000 evra“, ističe Banović. 

Po završetku radova u okviru Faze 3 na kanalizacionu mrežu biće priključeno preko 84.000 stanovnika, odnosno preko 28.000 domaćinstava i komercijalnih objekata na teritoriji grada Kruševca.

Vodovod je ove godine izvršio i obimnu sanaciju starog fekalnog kolektora u ulici Stanislava Biničkog koja se odvijala u dve faze – prva faza u Ul. 12. Pešadijskog puka radi sanacije jednog dela fekalnog cevovoda koji se nalazi u dnu Košijskog potoka i druga faza u Vidovdanskoj ulici. Cilj ovih radova je bio napuštanje dela starog cevovoda koji je ispod dna potoka prevezivanjem na novoizgrađeni fekalni kolektor DN 600. Radove je izvodio i finansirao JKP „Vodovod-Kruševac“ u iznosu oko 4.000.000 dinara.

U JKP „Vodovod-Kruševac“ ističu da je saradnja ovog preduzeća i mesnih zajednica uvek bila na zavidnom nivou kada je u pitanju izgradnja, odnosno proširenje vodovodne i kanalizacione mreže. Po planu JKP „Vodovod-Kruševac“ je preuzeo aktivnosti koje prethode izgradnji kompletne kanalizacione mreže za naseljena mesta Donji Stepoš,Pepeljevac i Makrešane, dok je u Parunovcu potrebno izgraditi mrežu u dve ulice Edisonova i Sime Milutinovića Sarajlije, nakon čega će cela Mesna zajednica Parunovac biti pokrivena kanalizacionom mrežom. U toku je izrada tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole, koja je neophodna za izgradnju potpuno nove kanalizacije. Vodovod učestvuje logistikom, snimanjem terena i u aktivnosti za dobijanje građevinske dozvole preko CEOP-a. Kada se budu odobrila i izdvojila sredstva od strane nadležnih ustanova i ministarstava pristupiće se odabiru izvođača radova, kao i izgradnji kanalizacione mreže.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content