САОПШТЕЊЕ КОРИСНИКА АКЦ ГНЕЗДО: Ко шири опасне дезинформације?

2

Заједница корисника и корисница Алтернативног културног центра “Гнездо” оглашава се поводом неистинитих, злонамерних и опасних тврдњи које су се појавиле у јавности о природи самог простора као и активностима које се у њему одвијају.

АКЦ Гнездо је простор настао 2017. године кроз грађански активизам, пренаменом и оживљавањем руинираног објекта за потребе грађана и грађанки у области културно-уметничких, друштвених и омладинских програма, који се у њему од тада, континуирано, одвијају. Коришћење простора је бесплатно доступно за програме који су јавни, отворени, промовишу плурализам, дијалог, узајамност и све облике друштвеног, културног и уметничког деловања.

Једном месечно, на догађају “Отворени састанак Гнезда” могуће је упознати се са правилником коришћења простора и кућним редом, предложити сопствене програме и добити техничку и логистичку подршку за њихову реализацију, и на тај начин утицати на садржаје који ће се у простору спроводити.

У АКЦ Гнездо је у претходних шест година организовано преко 300 догађаја, као што су изложбе, међународни волонтерски кампови, музички догађаји, представе, инклузивни програми, уметничке радионице, пројекције филмова, вечери друштвених игара, аниме фестивали и базари, ликовне колоније, промоције књига и други.

Деловање АКЦ Гнездо темељи се на вредностима солидарности, заједништва, једнакости, одговорности, транспарентности, иновативности, креативности и партнерству.

Имајући ово у виду, желимо посебно да нагласимо да се, у складу и са Уставом Републике Србије, непосредна или посредна лична дискриминација, која се темељи на раси, полу, религији, етничкој или националној основи, сексуалној оријентацији, имовинском стању, животном стилу, годинама, инвалидности, политичком опредељењу или здравственом стању, у АКЦ Гнездо сматра недозвољеним понашањем.

АКЦ Гнездо никада неће одустати од промоције толеранције и ненасиља и увек ће радити на друштвеној кохезији. Сматрамо да је наше друштво мало а свака линија подела је штетна и непотребна док се говор мржње као бумеранг враћа и може начинити само трајну штету.

Против лица која су ширењем дезинформација, говором мржње и позивањем на линч угрозила безбедност свих посетилаца АКЦ Гнездо, биће предузети одговарајући правни кораци.

Захваљујемо се Полицијској управи Крушевац на професионалном понашању којим је обезбедила да јучерашњи дан прође без инцидената, као и свима који су, на било који начин, дали свој допринос да до насиља не дође“, наводи се у саопштењу које потписују

УГ Факири са југа

Удружење за помоћ особама са аутизмом Крушевац

УГ Осмех на длану

Неформална уметничка иницијатива “Културоциклин”

Алтернативни центар за девојке

Неформална група младих “Ртаћи из Кићблона”

You might also like More from author

2 Comments

  1. Ime says

    Već u nekoliko prilika “neko” etiketira AKC Gnezdo na razne načine. A očigledno je da tom “nekome” samo smeta to što Gnezdo radi mnogo bolje nego stranački KCK. Da sam na mestu ekipe iz Gnezda, ne bi me iznenadilo ni da počne sa racijama tokom programa ili sa sličnim pritiscima…. Njihov objeat je nekad bio Bela boca, kultna kafana. A kafane su potrebne uvek…

    1. milovan says

      Просто је… Зна се ко држи све угоститељске објекте. А овај им је таман где треба – одмах поред стадиона. Савршено!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content