САСТАНАК ВЕЋА САВЕЗА СИНДИКАТА: Потребно је запошљавање у јавном сектору

У Крушевцу је данас одржана седница Већа Савеза самосталних синдиката Србије за град Крушевац и општине Ћићевац, Брус и Варварин којој је присуствовао и градоначелник Крушевца Иван Манојловић.

Већина представника јавних предузећа и установа као и „Хенкела“, „Трајала“ и „Југопревоза“ истакла је да нема проблема у пословању, да су примања редовна а послодавци поштују обавезе преузете Појединачним колективним уговорима.

Састанку Већа СССС у Крушевцу присуствовао је и градоначелник Иван Манојловић ФОТО: ЦИНК – С. Миленковић

У Крушевцу ради пет установа у култури са око 200 запослених. У Архиву и Народном музеју постоје одређени проблеми око признавања звања и напредовања у служби што треба да се одрази и на повећање коефицијента. Од Градске управе очекујемо очекујемо да ребалансом предвиди средства за ставку „солидарна помоћ“ за запослене у култури. Највећи проблем нам је што нема запошљавања у Крушевачком позоришту. Имамо десетак глумаца који су завршили академију, играју за „ситне парице“, неки и по 15 година. Зато су неки отишли из Крушевца јер су добили боље услове. Мислим да би на овоме морало да се поради да задржимо те младе глумце“, истакао је Драган Маринковић, председник Одбора радника у култури.

Недостатак нових кадрова је велики проблем и у Служби месних заједница.

Прошле године нам је шесторо радника отишло у пензију, ове године двоје а до краја године ће још двоје. Број запсолених се смањује а обим посла остаје исти. Тренутно само двоје радника ради у селима преко Западне Мораве а тамо имамо 11,12 села. Некада је било шесторо радника. Требају нам нови радници“, казао је Милош Лукић, представник Службе месних заједница.

Далибор Ракић, председник Синдиката запослених у Градској управи, подсетио је да је 22. априла потписан појединачни Колективни уговор који ће важити три године и којим су запослени добили одређене бенефите.

Бенефити се односе на део код јубиларних награда а повећан је и број дана за годишњи одмор са 30 на 35“, подсетио је Ракић.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content