SAVET ZA RODNU RAVNOPRAVNOST KRUŠEVCA: Više žena na mestima na kojima se donose odluke

0

Povodom 8. marta – Dana žena, Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca organizovao je skup posvećen ženama i borbi za ostvarivanje ekonomskih, socijalnih i političkih prava.

Predsednica saveta za rodnu ravnopravnost Mirela Ralić je podsetila da ovo Skupštinsko telo još od 2008. godine na adekvatan način obeležava Dan žena i podseća na mukotrpan put kojim su se žene borile da bi dostigle ravnopravnost sa jačim polom.

Na žalost, to ni danas nije ostvareno u potpunosti, jer se pred žene postavljaju zahtevniji, brojniji i složeniji zadaci. Uz poslovne obaveze koje su sve veće i odgovornije s obzirom da su pripadnice lepšeg pola danas i na najvišim funkcijama, porodica i briga o njoj i dalje su u ženskoj nadležnosti.”, kazala je Ralićeva.

Kruševac je od 2014. godine potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Na ovaj način, Grad Kruševac  se obavezao na uključivanje rodne perspektive u sve aktivnosti lokalne zajednice.

Najveći napredak postignut je u oblasti učešća žena na mestima odlučivanja u Gradu, posebno u izvršnim organima, s obzirom da je gradonačelnik po prvi put žena. U aktuelnom sazivu, žena je i zamenica gradonačelnika, a Gradsko veće čini 6 muškaraca i 5 žena. Procenat učešća žena povećao se i u radnim telima, odborima i drugim organima.

Fokus u narednom periodu treba postaviti na brojnosti žena u mesnim zajednicama, posebno seoskim, gde žene čine tek 9% pri savetima.

Grad se aktivno bavi i ženskim preduzetništvom, odnosno osnaživanjem žena za otpočinjanje sopstvenog biznisa, posebno na seoskom području.

Posebna pažnja usmerena je unapređenju zdravlja žena kroz tribine, predavanja i skrining preglede. Nabavljena je i oprema za ginekologiju u cilju poboljšanja mera populacione politike.

Priprema se i čitav set socijalnih usluga na lokalnom nivou kojima će se unaprediti i olakšati uslovi života i rada svih žena – u gradu i na selu, zaposlenih i nezaposlenih.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content