Sećanje na podvig Rake LJutovca

0

Polaganjem venaca na spomenik Radoja Rake LJutovca u Trsteniku obeleženo je 100 godina od podviga slavnog artiljerca iz Poljne kod Trstenika.

Raka LJutovac je 30. septembra 1915. godine prvi oborio neprijateljski avion u Prvom svetskom ratu i ovaj dan se slavi kao Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije.

Legendarni artiljerac Radoje Raka LJutovac
Legendarni artiljerac Radoje Raka LJutovac

Hrabri artiljerac iz sela Poljna je, iz improvizovanog protivavionskog topa, sa vatrenog položaja na Metinom brdu, iznad kragujevačkog Vojno-tehničkog zavoda, oborio austrijski avion koji je pao u glavnu gradsku ulicu, nedaleko od kuće u kojoj je bio bila smeštena Vrhovna komanda srpske vojske. Tom prilikom su poginuli pilot aviona, kapetan Kurt fon Šefer, i oficirski kandidat Oto Kirš. Za ratni podvig Raka LJutovac je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima i unapređen u čin kaplara.

Oboreni austrijski avion
Oboreni austrijski avion

Raka nije imao dece, a svu imovinu je ostavio potomcima svoje braće. Njegova rodna kuća je danas vlasništvo praunuka Zvonka LJutovca.

Pradeda je imao običaj da nam deli lekcije o ponašanju i snalaženju. U vojsci je bio nišandžija. Kada je naišao austrijski avion pradeda je od končića napravio krst i nišaneći kao pticu oborio kamandni neprijateljski avion. Umeo je da se snađe u borbi i zato se u našoj vojnoj akademiji, ali i na američkim univerzitetima, podvig mog pradede uzima kao dobar primer.“, rekao je Zvonko LJutovac.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content