Sedamnaest godina od smrti Radmile Savićević

Na današnji dan pre 17 godina u Beogradu je preminula jedna od najboljih srpskih glumica, Kruševljanka Radmila Savićević.

Karijeru je počela 1946, a prvi film, “Mica i Mikica”, je snimila 1961. godine. Pažnju na sebe je skrenula 1968. godine u filmu “Višnja na Tašmajdanu”, gde je igrala razrednog starešinu. Popularnost stiče kao Violeta u “Kamiondžijama”, vlasnica kafane zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić), i kao baka Vuka u “Pozorištu u kući” gde je igrala majku Vlastimira Đuze Stojiljkovića.

Krajem osamdesetih tumači lik sekretarice Žarke u “Boljem životu”, a godine 1995. njena karijera dolazi do vrhunca ulogom Riske Golubović u “Srećnim ljudima”. Njena poslednja uloga bila je Dostana u “Porodičnom blagu”.

Nagradu “Žanka Stokić” dobila je 2003. godine posthumno.

Radmila Savićević je rođena 8. februara 1926. u Kruševcu, kao Radmila Milenković. Po završetku škole postala je član Kruševačkog pozorišta a 1947. godine pridružila se Niškom narodnom pozorištu gde je igrala u predstavi Kola mudrosti – dvoja ludosti Aleksandra Ostrovskog, da bi se potom vratila u Kruševac.[2] Komitet je vratio u rodni grad uz obrazloženje: “Zašto bi Rada zabavljala Nišlije, kad može i naše?”

Bila je udata za glumca Božidara Savićevića.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content