SINDIKAT APOTEKARSKE USTANOVE: “Ignorisanje problema od strane lokalne vlasti dovelo nas je na korak do gašenja!”

Nakon prepucanja političkih stranaka o stanju i sudbini Apotekarske ustanove oglasio se i odbor Sindikalne organizacije Apotekarske ustanove.

Saopštenje prenosimo u celini.

U dosadašnjem radu kao organizacija obraćali smo se skoro isključivo lokalnoj samoupravi, a nakon konferencije za štampu opozicije i vladajuće stranke prinuđeni smo da se oglasimo kako bismo istinito informisali javnost o situaciji u zdravstvenoj ustanovi Apoteke Kruševac.
Pre svega izražavamo žaljenje što je ovo tema za dnevno političko potkusurivanje.
Ozbiljni problemi u apotekarskoj ustanovi počinju 2015. godine, a stranka koja je na konferenciji za štampu govorila o problemu vlast vrši od 2012. godine. Upravo je ignorisanje problema od strane lokalne samouprave i očekivanje da će ga neko drugi rešiti dovelo do gašenja mnogih seoskih apoteka, kojih je ugašeno oko 20 u poslednje dve godine.
Od 234 zaposlena sada je ostalo 96, pa se i to noćno dežurstvo o kome je bilo reči na konferenciji organizuje sa teškoćama. Valja pomenuti i iskustvo grada Zrenjanina gde je nakon realizacije sličnog projekta noćno dežurstvo bilo ukinuto od strane privatnog partnera. U pomenutoj apoteci Novi Sad ostalo je samo oko 60 radnika, a ugovorom o koncesiji je predviđeno preuzimanje samo 46 radnika. Ugovor još uvek nije realizovan da bi se govorilo o pozitivnom iskustvu.
Postavljamo pitanje šta će biti sa 10 nemedicinskih radnika zaposlenih u našoj ustanovi?
Ustanovu bi lokalna samouprava odavno likvidirala ili oterala u stečaj, ali je zakon predstavljao prepreku za taj čin. Strpljenje je pokazano isključivo dok se ne uredi zakonski okvir za takvo postupanje.
Skupština je 21.06. izglasala rešenje kojim se ZU Apoteka Kruševac najverovatnije svodi na par ljudi u kancelariji koji bi upravljali dugom do likvidacije, dok bi lokali apoteke bili izdati, a zaposleni ponuđeni privatnicima.
O rešenju dovoljno govori činjenica da ga je Skupština usvojila bez i jedne reči rasprave, bez obrazloženja predlagača i uz ćutanje prisutnog direktora ustanove.
O brizi za zaposlene govori činjenica da im se duguje više od osam plata i da povremeno ostaju bez zdravstvenog osiguranja.
Iz svega navedenog možemo samo da zaključimo da je izbor i žrtva zaposlenih da ostanu u ustanovi i sačuvaju je bila uzaludna i da je sada naš jedini cilj naplata potraživanja i zahtev da zaposleni imaju izbor da ostanu ukoliko vam veruju, ili ustanovu napuste uz adekvatne otpremnine.
Zbog toga predaćemo opomenu pred utuženje gradskoj upravi, koja je ignorisala naš zahtev da rebalansom budžeta predvidi sredstva za početak isplate duga Apoteke Kruševac koji u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti dospeva na naplatu gradu na dan 11.07.2019. i to u iznosu od 348.718.014 dinara (dug na dan 11.04.2019.) , koji je utvrdila komisija formirana od strane Gradskog veća.

Odbor sindikalne prganizacije Apoteke Kruševac

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content