„Sivi dom“ obeležio 70 godina postojanja

Osveštavanjem krsta na mestu gde će biti izgrađena crkva i svečanom akademijom Vaspitno-popravni dom u Kruševcu obeležio je 70 godina postojanja.

Zgrada prvog Vaspitno-popravnog doma, pored puta Kruševac – Brus, podignuta je pred Drugi svetski rat za potrebe zatvora. Prolazeći pored ove zgrade u proleće 1947.godine  Slobodan Penezić – Krcun, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Narodne Republike Srbije, je procenio da bi bila idealna lokacija za vaspitno-popravni dom jer su maloletne delikvente u to vreme smeštali na Adi ciganliji.

Penezić me je pitao da li sam čuo za Makarenka. Pošto sam odgovorio potvrdno uručio mi je knjigu „Pedagoška poema“, štampanu na ruskom, i tri miliona dinara. To je bilo sve za put u Kruševac. – prisećao se Milorad Bisić, prvi upravnik VP Doma.

Misija OEBS u Beogradu je poklonila računarsku opremu vrednu 6.500 evra FOTO: CINK - S.Milenković
Misija OEBS u Beogradu je poklonila računarsku opremu vrednu 6.500 evra FOTO: CINK – S.Milenković

Prva grupa maloletnika „pitomaca“ sa Ade ciganlije prispela je u Dom 11.juna 1947.godine. Maloletnik zaveden pod rednim brojem jedan bio je 16-godišnji Pavle Milošević, u dom upućen zbog krađe očevog dvogleda.

U Kruševcu je kaznu odslužio sin Mije Aleksića, kao i bratanac sada poznatog političara i predsednika opštine jednog grada u Pomoravlju. Imali smo slučaj momka iz Kraljeva kome su roditelji bili lekari, a brat uspešan student.  Mnogi od štićenika su bili jako dobri psiholozi. Neki Dugec iz Kragujevca i Mutljavina iz Mojkovca ubedili su radnika obezbeđenja da s njima pobegne u Italiju. Kada su ih uhvatili zbog krađa i vratili nazad, pričali su da bivši čuvar bolje „radi posao“ nego oni. – priseća se nekadašnji čuvar Stanimir Petrović, koji je deo svog iskustva prikupio u knjizi „Pendrek sa dušom“.

VP Dom danas ima kapacitet od 350 mesta a trenutno je njemu smešteno 205 štićenika. Najzastupljenija krivična dela su teška krađa – 29%, razbojništvo 25%, nasilničko ponašanje 10%, ubistvo 8%.

Ovo je specifična ustanova ne samo na teritoriji Srbije već i celog Balkana. Ministarstvo pravde ulaže velika sredstva kako bi se unapredio položaj osuđenika ali i infrastrukturne uslove u popravnim zavodima. Da dobro radimo potvrđuje i izveštaj Saveta Evrope. U poslednjem izveštaju je navedeno da smo napredovali kada je reč o smeštaju u kazneno-.popravnim ustanovama a nekada smo bili na poslednjem mestu. Danas imamo bolje uslove nego zemlje u regionu i mnogo bogatije zemlje, članice EU. – izjavila je prilikom posete Kruševcu Nela Kuburović, ministarka pravde u Vladi Srbije.

Žarko Antić, bivši upravnik VP Doma FOTO: CINK - S.Milenković
Žarko Antić, bivši upravnik VP Doma FOTO: CINK – S.Milenković

Jubilej je iskorišćen za osveštavanje krsta na mestu gde će uskoro započeti izgradnja crkve, u krugu VP Doma, dok je šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Oricio školi koja radi u domu uručio računarsku opremu vrednu 6.500 evra.

U žižu interesovanja javnosti VP Dom je došao sredinom 80-tih godina prošlog veka kada je ovde snimljena popularna TV serija „Sivi dom“ koja je nedavno reprizirana.

Snimanje je proteklo u izvanrednoj atmosferi. Štićenici su dobro prihvatili glumce ali su malo i protestovali. Tvrdili su da su bolji nego što su prikazani. Serija je dala prava sliku problema maloletničke delikvencije u Jugoslaviji i nakon toga smo imalo mnogo veću podršku državnih organa ali i javnosti. Tada su maloletnici uglavnom dolazili zbog krađa, mada je bilo i onih koji su ovde bili zbog razbojništava i ubistava. Mi smo se trudili da im pomognemo da kada izađu postanu“korisni članovi društvene zajednice“ kako se tada govorilo. – priča Žarko Antić koji je bio direktor VP Doma u vreme kada je snimana serija.

Da je između aktera serije „Sivi dom“ i ove institucije uspostavljena neraskidiva veza pokazuje i nedavna poseta reditelja Darka Bajića i glumaca Andrijane Videnović.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content