Srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu

U Lazarevom gradu u Kruševcu po drugi put je organizovano srednjevekovno venčanje za dva para iz Kruševca i Jagodine.

Ova lepa tradicija pokrenuta je prošle godine kada su se u crkvi Lazarici, uz pratnju vitezova, venčali Ivana Popović i Bogdan Mihajlović. Sanja (27) i Uroš Aksentijević (27) su pre dve godine obavili građansko venčanje a sada su „utvrdili“ svoj brak.

Srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu privuklo je veliki broj znatiželjnika FOTO: CINK - S.Milenković
Srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu privuklo je veliki broj znatiželjnika FOTO: CINK – S.Milenković

Prošle godine smo videli prvo venčanje i oduševili smo se ali tada nismo mogli da se prijavimo jer smo imali malu bebu. Pošto pre dve godine nismo obavili crkveno venčanje ovo je bila prilika da se prijavimo. Čitava manifestacija je fenomenalna prezentacija Kruševca, Lazarevog grada i crkve Lazarice i prilika da se doživi ta epoha.Sve je isto kao i na prvom venčanju samo mnogo opuštenije, nema treme i tenzije. – rekli su nam vidno raspoloženi Sanja i Uroš.

Drugi par činili su Ivana Stević (34) i Ivan Miljković (34) iz Jagodine

Mi smo 15 godina zajedno a 12 godina živimo u vanbračnoj zajednici. Za sledeću nedelju smo zakazali građansko venčanje tako da nam je ovo fenomenalna uvertira. Preko Fejsbuka smo saznali za srednjevekovno venčanje a ono što nas je privuklo su Srednji vel i kostimi. Svakome bi preporučili ovakvo venčanje. – nisu krili ushićenje Ivana i Ivan dodajući da je sa njima u Kruševac iz Jagodine pristiglo i 15-tak najbližih rođaka.

Oba para su, praćenja mladićima i devojkama u odorama srednjevekovnih vitezova i dama i stotinama radoznalaca, krenuli iz Narodnog muzeja do crkve Lazarice gde je obavljena ceremonija venčanja. Među gostima bili su Ivana i Bogdan Mihajlović, akteri prošlogodišnjeg srednjevekovnog venčanja.

Nama je prošle godine sve delovalo lepše verovatno zato što smo mi bili akteri. Evidentno je da su ljudi iz Turističke organizacije učili na nekim greškama iz prošle godine i sada je sve to pompeznije. Lepo je i zanimljivo kada se gleda sa strane. – pokušavaju da naprave poređenje Ivana i Bogdan.

Srećni parovi nakon venčanja u Lazarici FOTO: CINK - S.Milenković
Srećni parovi nakon venčanja u Lazarici FOTO: CINK – S.Milenković

Za mladence i najbliže goste pripremljena je specijalna trpeza na otvorenom  sa srednjevekovnim jelima.

Posluženo je klasično predjelo sa sirom i  suvim mesom, salata, bobove pihtije, riba, zeljanik, červiš a od pića crno vino, pivo i voda. – informisao nas je kuvar Predrag Medenica.

Na Internetu smo istraživali šta se jelo u Srbiji u vreme Nemanjića, cara Dušana i kneza Lazara. Na jelovniku nisu bile namirnice poput krompira, kukuruza, paradajza, oraha, pasulja jer su one kasnije stigle iz Amerike. Rađeno sve na maslinovom ulju ili svinjskoj masti. Dosta stvari su uvozili pa se pojavljuju badem i maslinke. Dosta je korišćena rečna riba, sa Dunava pre svega. Piletina se slabo koristila jer se čuvali zbog jaja ali je zato bilo puno svinjskog mesa i divljači pošto je Srbija bila šumovita zemlja sa izobiljem divljih životinja. – pojasnio nam je Nenad Mihajlović iz restorana „Konak“ koji je pripremio srednjevekovnu trpezu.

Srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu organizovala je Turistička organizacija Kruševca u okviru manifestacije „Srednjevekovni vikend u Lazarevom gradu“.

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content