Srbija ekipni prvak Balkana, Marija Sudimac zlato u singlu

Još jednom je srpski badminton zasijao punim sjajem na međunarodnoj sceni! Na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016, koje je od 26. do 28. avgusta 2016. u Sportskom centru “Slana Bara” na Klisi okupilo preko 150 učesnika iz sedam zemalja, Srbija je osvojila pet odličja, dva zlata, jedno srebro i dve bronze, čime je ponovo pomerila granice istorije ovog olmipijskog sporta kod nas. I još jednom su okosnicu srpskog tima činili kruševački badmintonisti iz BK “Zmajevi”.

“Prezadovoljni smo nastupom i učinkom naših reprezentativaca u Novom Sadu. Izlivena je prva zlatna medalja u ekipnoj konkurenciji na balkanskim prvenstvima što je ogroman uspeh kada se ima u vidu izuzetna konkurencija koja vlada u ovom regionu. Sergej Lukić i Marija Sudimac, učesnici razvojnih programa Olimpijskog komiteta Srbije koje u potpunosti podržava Ministarstvo omladine i sporta, pokazali su se kao istinski lideri ove generacije. Ipak, velike pohvale zaslužuju i svi ostali reprezentativci. Borili su se fanatično za svaki poen, a svako je na svoj način dao ogroman doprinos veličanstvenom uspehu. U individualnim konkurencijama osvojena su četiri odličja i svako ima ogromnu težinu. Međutim, izdvojio bih zlato Sudimčeve pošto je prvo u ženskom singlu za Srbiju na ovom takmičenju. Sve u svemu novosadska Balkanijada je još jednom pokazala snagu srpskog badminton podmlatka i predstavljaće novi zamajac u radu čitave badminton organizacije”, prokomentarisao je učinak u Novom Sadu Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije, koji je uz trenere Dragana Antića, Nikolu Mijačića i Igora Šešića činio stručni štab našeg državnog tima u Novom Sadu.

Da će ovo biti najuspešnija Balkanijada osećalo se u vazduhu već na samom startu bitke u ekipnoj konkurenciji. Optimizam, ogromno samopouzdanje i odlična atomosfera krasili su naš tim u sastavu Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Matija Cupara, Marija Sudimac, Sara Lončar i Minja Milovanović, koji je u prvom kolu B grupe savladao Hrvatsku s 4:1, a u drugom Rumuniju s 5:0 i tako se plasirao u polufinale. U okršaju za veliko finale pala je Grčka (3:1) čime je zakazan duel sa evropskom badminton velesilom Turskom, selekcijom koja je u dotadašnjem toku takmičenja zabeležila stoprocentni učinak.

Bitka za zlato u potpunosti je ispunila očekivanja. Pobedom nad Hilmikanom Simsekom u muškom singlu sa 2:0 Sergej Lukić je doneo prvi poen za Srbiju u finalu. Prednost je dublirala Marija Sudimac, koja je u ženskom singlu savladala sa 2:1 Bahar Javru. Turci su smanjili pobedom u muškom dublu. Njihov par Semih Baha Basakin, Sezgin Kelebek bio je bolji od naših Matije Cupare i Mihajla Tomića s 2:0. Do izjednačenja je došlo nakon meča ženskih dublova. Azime Sertas i Bahar Javru savladale su sa 2:0 Saru Lončar i Minju Milovanović. Odluka je pala u petom duelu u kojem su se sastali mešoviti dublovi. Posle velikog preokreta Sergej Lukić i Marija Sudimac su sa 2:1 pobedili Semih Bahu Basakin i Zejnep Gokčen Ergincan i tako doneli odlučujući poen i šampionsku titulu, prvu ekipnu za srpski badminton na balkanskim prvenstvima. Bronze su pripale poraženim selekcijama u polufinalima, Grčkoj i Hrvatskoj.

Timski trofej dao je dodatnu energiju našim badmintoncima i badmintonkama pred početak takmčenja u pojedinačnim konkurencijama, koje je startovalo odmah nakon okršaja za ekipne medalje. U subotu, 27. avgusta, izliveno je prvo odličje. Lukić i Sudimčeva su osvojili bronzu u mešovitom dublu pošto su u polufinalu izgubili od turske kombinacije Hilmikan Simsek, Keren Ozdemir. Međutim, to je bio tek početak budući da je zaključno sa tim danom izboreno još tri polufinala, koja su se igrala u nedelju. Poslednji dan šampionata otvoren je bronzom Matije Cupare i Mihajla Tomića u muškom dublu. Njih dvojica su u velikoj borbi za finale poraženi od Hasana Berkajija Gunbaza i Junusa Emrea Karakasa iz Turske. Nakon njih na teren su izašli Lukić i Sudimčeva koji su pobedama nad Turčinom Nurulahom Sarakom i Grkinjom Gramatoulom Sotiriou stigli do velikih finala, muškog, odnosno ženskog singla. Prvo zlato u pojedinčanim konkurencijama na ovom takmičenju, ujedno i prvi trofej u ženskom singlu na svim dosadašnjim balkanijadama, Srbiji je donela Sudimčeva koja je u finalu savladala Turkinju Bahar Javru. Tačku na sjajan događaj u Novom Sadu stavljen je okršajem za zlato u muškom singlu. Na žalost, Lukić je u njemu poražen od Turčina Sezgina Kelebeka, tako da je stigao do vicešampionske titule.

“Dugo smo se spremali za ovo takmičenje i, iskrena da budem, očekivali smo uspeh u ekipnoj konkurenciji. Presrećna sam što smo mi prva generacija koja je uspela da osvoji timsku titulu na balkanskom prvenstvu. Od početka smo disali kao jedan, međusobno se podržavali i na kraju zasluženo uspeli da dođemo do titule. Ovom prilikom zahvaljujem se saigiračima i treneru. Zajedničkim snagama stigli smo do velikog cilja u koji smo čvrsto verovali od početka. Zlato u ekipnoj konkurenciji malo mi je draže od pojedinačnih medalja do kojih sam došla u Novom Sadu. Međutim, i bronza u mešovitom dublu sa Sergejom Lukićem i zlato u ženskom singlu za mene imaju posebnu težinu jer sam u subotu uveče dobila temperaturu koja me je “lomila” i u nedelju. Stisla sam zube, odigrala najbolje što mogu i stigla do trofeja u singlu, a činjenica da sam ga osvojila u takvim okolnostima samo pokazuje koliko sam ga želela”, kazala je Marija Sudimac, glavna figura Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina – Novi Sad 2016.

Da je bilo samo malo više sreće već izuzetan skor medalja u “Slanoj Bari” mogao je da bude još briljantniji. Poslednju prepreku na putu ka postolju nisu preskočili Tomić i Cupara u muškom singlu koji su u četvrtfinalima izgubili od potonjeg osvajača zlata Kelebeka, odnosno njegovog sunarodnika Simseka. Istu sudbinu doživela su i dva naša ženska dubla. U borbi za polufinale Ana Slamarski i Jovana Vučetić poražene su od Turkinja Azime Sertas i Bahar Javru, dok su od Sare Lončar i Minje Milovanović bile bolje osvajačice trofeja Jasemen Bektaš i Gorkem Esra Erginkan iz Turske. Pored svih pomenutih reprezentativaca Srbiju je u pojedinačnim konkurencijama predstavljao i Aleksandar Šafarik koga je u osmini finala muškog singla zaustavio Bugarin Dimitar Nenčev.

badminton-Marija-Sudimac-Sergej-Lukic
Marija Sudimac i Segej Lukić – “zmajevi” su kičma badminton reprezentacije Srbije

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content