ŠTA ĆE BITI SA APOTEKARSKOM USTANOVOM?: Kasni izbor privatnog partnera

Strateški privatni partner za Apotekarsku ustanovu Kruševac trebalo bi da bude poznat krajem februara, saznaje KruševacPress.

Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 11. januar 2019. godine ali je na zahtev potencijalnih ponuđača produžen do 11. februara 2019.

Prema projektu, privatni partner je u obavezi da izmiri sva dospela potraživanja prema zaposlenima i dobavljačima.

Krajem 2017. godine dugovanja ove ustanove iznosila su oko 330 miliona dinara. U poslednjih 18 meseci broj zaposlenih je sa 206 smanjen na manje od stotinu.

Država nas je obavezala da preuzmemo zaposlene sa Kosova i Metohije koji su godinama bili raspoređeni u našoj ustanovi, ali su do sada bili na platnom spisku Ministarstva zdravlja ili ustanova sa područija KiM. Kasni se sa isplatom skoro devet plata, naknade putnih troškova kasne duže od tri meseca. Od prošle jeseni smo i bez zdravstvenog osiguranja. Zdravstveni radnici bez zdravstvenog osiguranja, u državnoj zdravstvenoj ustanovi”, rezignirano pričaju radnici Apotekarske ustanove.

Zaposleni kažu da je dug prema dobavljačima smanjen ali  zato rastu obaveze prema zaposlenima zbog neredovne isplate plata.

Apotekarska ustanova još uvek postoji i funkcioniše zahvaljujući strpljenju i žrtvi zaposlenih koji i u ovakvim uslovima kontinuirano obezbeđujući građanima lekove i usluge. Podsećamo da je apoteka “Kedrović” jedina dežurna apoteka na teritoriji Rasinskog okruga koja radi noću. Kada bi dežurstva bila ukinuta, najbliža dežurna apoteka bila bi u Kraljevu, Paraćinu, Jagodini… U tom slučaju bi, na primer, roditelji dece kojima lekar propiše terapiju u dežurstvu, morali po noći da prelaze i po 60 kilometara da bi nabavili lek“, dodaju zaposleni.

Krajem prošle godine poverioci su dva puta prinudno naplatili svoja potraživanja i time ugrozili poslovanje ustanove i nabavku lekova.

Podsećamo da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu aprila 2017. godine  uhapsili M. O. (54), direktora Apotekarske ustanove Kruševac, zbog postojanja osnova sumnje da je tu ustanovu oštetio za više od 11 miliona dinara, a budžet Repubike Srbije za oko dva miliona dinara. On je kasnije pušten da se brani sa slobode.

Početkom maja 2017. godine održan je sastanak zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi sa rukovodstvom grada i potpredsednikom SNS Bratislavom Gašićem. Tom prilikom Gašić je naglasio da je rešavanje problema zaposlenih trenutno prioritet Grada Kruševac.

Oktobra prošle godine odbornici Skupštine Grada Kruševca su jednoglasno usvojili predlog projekta o javno-privatnom partnerstvu za Apotekarsku ustanovu Kruševac. Tada je najavljeno da će izbor partnera biti završen početkom 2019. godine.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content