Stanari zgrade u Vidovdanskoj 29 neće parking ispod prozora!

0

Stanari zgrade u Vidovdanskoj ulici 29 protestima i peticijom pokušavaju da spreče rušenje parkića koji su sami uredili i izgradnju parkinga na tom mestu.

Planom detaljne regulacije „Fontana“ predviđeno je da iza zgrade u kojoj živi više od 300 stanara bude posečeno drveće i izgrađen parking sa oko 50 mesta za parkiranje.

Živim ovde 50 godina i tvrdim da grad nema pravo da tako nešto uradi. Parcela od 14,5 ari na kojoj se nalaze zgrada i park pripadali su Vojno-stambenom fondu a potom smo je mi otkupili. Parkić smo sami uređivali i niko nas nije pitao da li želimo da tu bude parking. Kada smo pre nekoliko godina zvali nadležne da poseku drvo koje je palo na garažu kazali su nam da je to naše zemljište i da sami platimo sečenje drveta. – priča Nada Varica.

Ogorčeni stanari ističu da je parkić za njih oaza kiseonika i da ga podjednako koriste oni koji stanuju u okolnim soliterima ali i deca iz obližnjih ulica koja tu dolaze da se igraju.

Ispred zgrade, prema ulici, već postoji parking tako da ne vidimo razlog da se gradi još jedan iza. Proverili smo u Direkciji za urbanizam i izgradnju grada i tamo su nam potvrdili da je ovde planiran parking. Zato smo organizovali prikupljanje peticije koju je do sada potpisalo oko 130 ljudi. Dve starije gospođe su se zaplakale kada sam im rekla šta ovde planiraju da urade. Javna rasprava traje do 10.decembra i žestoko ćemo se boriti da sačuvamo svoj prostor. – dodaje Olgica Belostenac koja je i inicirala potpisivanje peticije.

U Gradskoj upravi kažu da se Plan detaljne regulacije „Fontana“ nalazi na javnom uvidu i da svi građani imaju pravo da daju svoje primedbe pa i stanari iz Vidovdanske 29.

Strateški cilj je da se na širem području grada parkiranje skloni sa ulica. Zato je planirana izgradnja dve garaže ali i korišćenje „urbanih džepova“ za površine javne namene. Pre nekoliko godina u Čolak Antinoj ulici i iza zgrada „Češalj“, na javnim površinama, izgrađeni su parkinzi. Zašto bi stanovnici zgrade u Vidovdanskoj 29 bili privilegovani u odnosu na druge građane? – pita se Aleksandar Cvetković, glavni gradski urbanista.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content