Sudbina “Trajala” u rukama poverilaca: reorganizacija ili stečaj?

0

Sudbina “Trajal Korporacije” i više od hiljadu radnika je u rukama poverilaca kojima ova kompanija duguje 45 miliona evra.

Najveći poverioci “Trajal Korporacije” su Komercijalna banka, prema kojoj je dug 15 miliona evra, i bugarski “Brikel” koji potražuje dve milijarde dinara.

Za “Trajal korporaciju” je 31. maj “Dan D”. Amandman na zakon o poreskoj upravi, koji je trebalo da bude razmatran u Skupštini Srbije, nije se našao pred poslanicima jer MMF nije dao saglasnost. Tim amandmanom bilo je predviđeno da se odobri cesija između države, Vojske Srbije i preduzeća poput “Trajal“, kazao je na press konferenciji u “Trajalu” LJubiša Nestorović, predsednik odbora hemije i nemetala Saveza sindikata Srbije.

U “Trajalu” smatraju da bi najbolje rešenje za dalji opstanak preduzeća, koje trenutno ima 1.128 radnika, bilo usvajanje Unapred pripremljenog plana reorganizacije sa periodom za vraćanje dugova od pet godina, uz grejs period od dve godine.

Poverioci teško daju saglasnost a plan reorganizacije mora da se nađe pred Privrednim sudom najkasnije do 10. maja. Problemi su sa Komercijalnom bankom kojoj se duguje 15 miliona evra još iz vremena Pariskog i Londonskog kluba. Ako “Trajal” ode u stečaj niko od toga neće imati koristi“, dodao je Nestorović.

Zastupnica državnog kapitala Sonja Veselinović je još krajem 2015. godine predlagala da “Trajal” ode u stečaj a radnici napuste preduzeće uz otpremnine od 200 evra po godini radnog staža ali je Vlada Srbije taj predlog odbila.

Nije realizovana ni ideja, za koju se zalagao bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, da se dve fabrike, Fabrika zaštitinih sredstava i Detonit, izdvoje iz sastava “Trajala” i integrišu u Namensku industriju Srbije.

“Trajal” je u grupi preduzeća koja do 31. maja uživaju zaštitu Vlade Srbije od poverilaca. Ukoliko do kraja maja ne bude postignut dogovor sa poveriocima “Trajal Korporacija” će otići u stečaj.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content