SUĐENJE NAPADAČIMA NA BORKA STEFANOVIĆA: Pripremno ročište zakazano za 16. jul

Miloš Šaponjić zvani Šapa, Marko Živković zvani Buvac i Danijel Gmijović zvani Cafta optuženi su za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ovog pokreta i jednog policajca u Kruševcu krajem novembra prošle godine.

Iako su ranije osuđivani za različita krivična dela, a u ovom slučaju se sumnjiče da su naneli telesne povrede poput “preloma i iščašenja zuba” i potresa mozga, tužilaštvo ih tereti za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Optužnica, do koje je došao Insajder, otkriva i da je tužilaštvo predložilo da se na spisku svedoka nađe i kruševački biznismen Goran Makragić koji je pre nekoliko dana zajedno sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem pravosnažno oslobođen optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka.

Pripremno ročište u postupku za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ove stranke i policajca u Kruševcu, Viši sud u ovom gradu zakazao je za 16. jul ove godine.

Na optužnici su, kako se navodi, Miloš Šaponjić zvani Šapa, Marko Živković zvani Buvac i Danijel Gmijović zvani Cafta. Sva trojica, kako se vidi u optužnici, žive u Kruševcu, a prethodnih godina osuđivani su za različita krivična dela.

Tako je Šaponjić ranije osuđivan za neovlašćeno držanje droge u manjoj količini za sopstvenu upotrebu i neovlašćeno držanje vatrenog oružja zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu u trajanju od šest meseci.

Živković je 2010. osuđen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a iako je tadašnjim zakonom minimalna kazna za ovo delo bila godinu dana zatvora on je osuđen na četiri meseca.

Dve godine kasnije, u novembru 2012, on je opet osuđen za napad na službeno lice javne bezbednosti i to na godinu dana zatvora što je prema tadašnjim propisima bila minimalna predviđena kazna.

Danijel Gmijović takođe ima duži niz krivičnih dela iza sebe. Naime, on je 2009. zbog nasilničnog ponašanja osuđen uslovno, da bi dve godine kasnije zbog krivičnog dela protivpravno lišavanja slobode prvo bio osuđen novčanom kaznom, da bi zatim ova kazna bila zamenjena zatvorom. Kako se vidi u optužnici, u ovom slučaju protiv Gmijovića je optužba zastarela.

On je zatim u oktobru 2012. godine osuđen i za razbojništvo na kaznu zatvora od tri godine koju je, kako se navodi, izdržao.

Već krajem 2014. osuđen je na sedam meseci zatvora i to zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Samo u 2017, Gmijović je osuđen u čak dva postupka i to zbog teške krađe i teške krađe čija vrednost ukradenih stvari prelazi iznos od 450.000 dinara.

Za oba ova dela, kako se vidi iz optužnice, iako ranije osuđivan, Gmijović je osuđen na kućni zatvor.

Inače, sva trojica optužnih uhapšena su samo dan nakon napada kada im je i određen pritvor do 30 dana. Međutim, iako su ranije osuđivani, a ministar policije ih je označio kao osobe iz “kriminogene” sredine, oni su 21. decembra pušteni iz pritvora.

Kako je Sud tada obrazložio za Insajder, razlog za to je što su do tada u postupku ispitani svi predloženi svedoci i izvedeni brojni dokazi, ali i to što je od napada prošlo mesec dana, pa je isključen i osnov o uznemirenju javnosti.

Izvor: Insajder

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content