Sve veće rupe u lokalnim budžetima posledica fiskalne politike Vlade Srbije

0

Vlada RS je 19.oktobra iz budžetskih rezervi prebacila gradu Beogradu 100 miliona dinara sa obrazloženjem da reaguje na „smanjenje obima prihoda grada“.

Usvajanjem Zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave prošle godine,Vlada je značajan deo prihoda opština i gradova prebacila na republički nivo i time dovela u pitanje regularno funkcionisanje lokalnih samouprava, što potvrđuju izveštaji Fiskalnog saveta, kao i izjave iz nadležnog Ministarstva.

Vlada Srbije je "častila" Beograd sa 100 miliona dinara
Vlada Srbije je “častila” Beograd sa 100 miliona dinara

Izmene Zakona o finasiranju lokalnih samouprava iz 2016. doprinele su centralizaciji i jačanju uticaja centralne vlasti na funkcionisanje lokalnih samouprava. Dakle, država je smanjila prihode lokalnim samoupravama, a sada ne znamo po kojim kriterijumima Vlada RS dodeljuje sredstva pravdajući to “smanjenjem prihoda lokalnih samouprava“, rekla je Jovana Strahinić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je upozoravala na ovakve posledice zakona prošle godine još dok je bio u proceduri, a da je realnost pokazala da su naša predviđanja bila tačna potvrdio je Fiskalni savet koji je u junu ove godine ukazao da dugovanja lokalnih samouprava rastu do mere u kojoj će „potopiti državne finansije

Gradovi (Kragujevac, Beograd, Novi Sad, NIš) će se raspasti ako Vlada Srbije ništa ne preduzme“, rekao je tada predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružićje već u julu, samo 6 meseci od početka delovanja zakona, izneo brigu o finansijskom stanju lokalnih samouprava, pa čak i govorio o bankrotu. Tom prilikom je ministar Ružić govorio i o „važnom sistematskom pristupu čitave Vlade“ ovom problemu i da se „poluge“ nalaze u Ministarstvu finasija.

NKD javno pita Vladu: Da li su novčani transferi najvećim gradovima i pojedinima opštinama iz budžetske rezerve sistemsko rešenje? Da li Vlada ima hrabrosti da prizna grešku koja je napravljena promenama zakona u toku 2016. godine i da preduzme ozbiljne mere i obezbedi stabilne izvorne prihode lokalnim samoupravama pre nego što se sistem na lokalu u potpunosti uruši?

Po informacijama iz medija Vlada RS je početkom oktobra 2017. takođe opredelila 480 miliona dinara, na ime „smanjenja prihoda u budžetu“ i to Zajačaru 380 miliona, Čačku – 60 miliona, opštini Trstenik 30 miliona i još 10 miliona za Beograd.

U izveštaju Fiskalnog saveta republički budžet tokom 2016. godine izdvojio je iz budžetske rezerve 2,5 milijardi dinara pod obrazloženjem „potrebe da se izvrše obaveze usled smanjenog obima prihoda“ budžeta pojedinih jedinica lokalne samouprave. Najveći deo ove pomoći dat je Nišu (260 mil), Kragujevcu (220 mil), Novom Sadu (190 mil), Jagodini (130 mil), Zaječaru (115 mil), Bečeju (106) i Vranju (100 mil).

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

4 + 11 =

Skip to content