Valjevski “Caritas” kao primer dobre prakse socijalnog preduzetništva

Za socijalno preduzetništvo u Srbiji može se reći da je tek u povoju a jedan od primera dobre prakse je delovanje organizacije “Caritas” Valjevo.

“Caritas” Valjevo počeo je sa radom početkom devedesetih godina i funkcionisao je kao filijala “Caritasa” Beogradske nadbiskupije. Službeno delovanje počinje otvaranjem kancelarije u Valjevu u januaru 2001. godine.

"Caritas" Valjevo je pre pet godina pokrenuo ofset štampariju
“Caritas” Valjevo je pre pet godina pokrenuo ofset štampariju

Sadašnje aktivnosti “Caritas”-a se odnose na realizaciju projekata i aktivnosti pomoći ugroženim grupama, prvenstveno starima i osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama, uslugama socijalne zaštite, razvojem socijalnog preduzetništva, delovanja u vanrednim situacijama i promociji zaštite mentalnog zdravlja u zajednici.

Koncept socijalnog preduzetništva je biznis koji posluje s idejom da se sa ostvarenom dobiti od prodaje proizvoda ili usluga ispuni jasna socijalna misija. Zarađena sredstva ne služe uvećanju imovine pojedinaca, već se ulažu u svrhe kao što su zapošljavanje ljudi iz ranjivih kategorija, finansiranjem socijalnih usluga za najugroženije, obrazovanjem, zaštiti životne sredine ili kulturne aktivnosti.

Prateći ideju biznisa u službi čoveka, humanitarna organizacija “Caritas” iz Valjeva pokrenula je 2012. godine profesionalnu ofset štampariju koja pruža široku lepezu različitih usluga štampe.

"Caritas" Valjevo ima svoj vešeraj
“Caritas” Valjevo ima svoj vešeraj

 “U skladu sa strateškim planovima, a u cilju doprinosa razvoju dnevnih usluga u zajednici, “Caritas” Valjevo je 2012. godine napravio prve korake u pravcu razvoja socijalnog preduzetništva u zajednici. Zahvaljujući podršci “Caritasove” mreže kupljena je profesionalna mašina za ofset štampu i započet razvoj socijalnog preduzeća u okviru same organizacije. Cilj rada štamparije je zapošljavanja osoba iz ranjivih grupa i obezbeđivanje prihoda za sufinansiranje socijalnih usluga i humanitarnih aktivnosti koje “Caritas” Valjevo sprovodi.  Štamparija pruža usluge štampe, od najprostijih formi štampe plakata, udžbenika, kalendara, svezaka, blokova, flajera i časopisa, do najzahtevnijih proizvoda poput ekskluzivnih kataloga, knjiga u tvrdom povezu  i različite kartonske ambalaže za privredu”, kaže Radoslav Ljubičić direktor valjevskog “Caritasa” i dodaje:

Nakon postavljanja štamparije na svoje noge 2016. godine u centru Valjeva otvorili smo komercijalni vešeraj sa ciljem obezbeđivanja sredstava za sufinansiranje našeg besplatnog vešeraja koji trenutno pruža uslugu pranja, sušenja i peglanja veša za skoro 80 korisnika, prvenstveno starih i odraslih lica sa invaliditetom koji nemaju fizičke i tehničke mogućnosti da to rade sami u svom domu”.

Kako piše dnevni list “Blic”, a prema navodima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji posluje blizu 1.200 socijalnih preduzeća, od čega najviše zadruga, oko 65%, i udruženja građana, 24%. U socijalnim preduzećima zaposleno je oko 10.000  osoba, a angažovano je i oko 20.000 volontera. Skoro 17% zaposlenih u sektoru socijalnih preduzeća su lica iz ugroženih grupa.

Sledeći korak je ulaganje u razvoj poljoprivrede
Sledeći korak je ulaganje u razvoj poljoprivrede

Nažalost o donošenju novog zakona koji će regulisati oblast socijalnog preduzetništva priča se već godinama ali on nikako da se nađe u skupštinskoj proceduri.  Socijalni preduzeća se snalaze na različite načine i svoje  pravne oblike definišu kroz nekoliko zakona koji se odnose na udruženja građana, zadrugarstvo ili pak Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Dok ova oblast ne bude potpuno jasno pravno definisana “Caritas” Valjevo će nastaviti da razvija socijalno preduzetništvo kroz rad našeg udruženja. Socijalna preduzeća nažalost i dalje nisu dovoljno vidljiva u zajednici i prepoznata kao bitan akter, dok je po tom pitanju situacija u Evropi dosta drugačija. U Srbiji je veoma teško poslovati i preživeti na tržištu iako ste profitno orijentisano preduzeće, a kamoli ako ste socijalno orijentisani i zapošljavate lica iz ranjivih grupa,” smatra Snježana Badrić, koordinator socijalnih aktivnosti i službe “Pomoć u kući” u “Caritasu” Valjevo.

U narednom period “Caritas” Valjevo nastaviće sa unapređenjem trenutnih kapaciteta svojih  postojećih socijalnih preduzeća i započeti razvoj novih.

Ove godine postavljamo temelje za razvoj socijalne poljoprivrede zajedno sa Udruženjem korisnika usluga mentalnog zdravlja “Zračak” i nadam se da ćemo u narednih par nedelja i zvanično registrovati poljoprivredno gazdinstvo. U planu nam je da zajedno sa licima sa mentalnim smetnjama razvijemo poljoprivredno gazdinstvo koje će moći tržištu Valjeva i regiona da ponudi zdravu hranu koju ćemo proizvoditi na našem imanju u selu u podnožju planinske lepotice, Divčibara. A uz Božiju pomoć možda jednog dana tu nikne i veliki agroturistički kompleks koji nam je u planu” rekao je Radoslav Ljubičić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content