ТЕХНОЛОГИЈА У СЛУЖБИ СТАРИХ ОСОБА: За безбедну старост

0

Удружења „Женска иницијатива“ из Трстеника и „Евроконтакт“ из Крушевца представила су пројекат „Унапређење услуга помоћ у кући за старе коришћењем нове комуникационе опреме“.

Овај пројекат „Женска иницијатива“ и „Евроконтакт“ партнерски реализују од почетка јула у општинама Трстеник, Брус и Пријепоље.

Ненад Крстић и Весна Милосављевић представили су пројекат који се реализује у општинама Брус, Трстеник и Пријепоље ФОТО: ЦИНК

Женска иницијатива“ постоји већ 11 година и бавимо се, пре свега, оснаживањем жена са рурала. Наше колегинице су прошле обуку из информационих технологија и одлучиле да прошире услугу Помоћ у кући. Дошле смо до сазнања како да унапредимо ову услугу и да корисницима будемо на услузи 24 сата. Када геронтодомаћица није код корисника њему је тада помоћ најпотребнија а са овом опремом то је обезбеђено“, објашњава Весна Милосављевић, председница „Женске иницијативе“.

По речима Ненада Крстића „Евроконтакт“ је стекао огромно искуство радећи пројекте помоћ у кући у општинама Ражањ, Ћићевац и Варварин.

Геронтодомаћице код једног корисника обично могу да проведу шест сати недељно, три пута по два сата. Једна геронтодомаћица обично опслужује шесторо корисника. Када она оде корисници остају сами. Већина има здравствене проблеме а чести су и случајеви падова који стварају додатне проблеме. Зато смо се запитали како да остваримо комуникацију и ван тих шест сати“, прича Ненад Крстић.

Проблем је решен набавком 30 наменским уређаја који су распоређени код корисника у општинама Трстеник, Брус и Пријепоље. Сваки корисник има неку врсту „паник тастера“ који активира у случају потребе.

Постоје три нивоа извештавања према протоколу који је урадила фирма „Алфа Гард“. Прво се позива надлежна геронтодомаћица. Ако она није доступна позива се координатор услуге у општини. Трећи позив иде у „Женску иницијативу“. Истраживали смо коликос у корисници задовољни овом новом услугом. Сви су презадовољни јер се, пре свега, осећају много сигурнијим“, додаје Крстић.

Весна Милосављевић каже да су имали два случаја у општини Трстеника у којима су се показале све предности овог система.

У првом случају је позив упутила бака која је живела сама и има 92 године. Пала је у стану и ударила главом. Геронтодомаћица је одмах позвала Хитну помоћ а ми смо позвали сина који живи у Београду. У року од четири дана бака је смештена у старачки дом. Други случај је из села Божуревац где нас је позвала старија жена која је, такође, живела сама. Доживела је пад и прелом. Након тога смештена је код ћерке“.

Милосављевићева каже да овакав систем не постоји на читавом Западном Балкану и да су „Женска иницијатива“ и „Евроконтакт“ спремни да поделе своје искуство са колегама из суседних земаља. Комплетан систем није превише скуп и кошта око 30.000 динара плус месечно одржавање које је око 2.000 динара.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content