Trećina korisnika Narodne kuhinje starija od 60 godina

Crveni krst Kruševac brojnim akcijama pokušava da poboljša položaj starih osoba, a sve više se okreću seoskim sredinama, jer se tamo povećava broj ugroženih.

Na teritoriji Kruševca, sa 101 naseljenim mestom, postoji značajan broj stanovnika starijih od 60 godina sa visokim i srednjim nivoom socijalne sigurnosti, bez mladih u porodici koji bi vodili brigu o starima, ali postoje i staračka, socijalno ugrožena domaćinstva, koja, uz to, nemaju na koga da se oslone.

Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac
Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac

U Crvenom krstu Kruševac, organizaciji koja je u gradu jedna od najaktivnijih u pružanju pomoći starima, ističu da se osim kroz redovne aktivnosti trude da kontinuirano unapređuju kvalitet života starih i ugroženih kategorija stanovništva.

U skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Srbije i u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta, otvorena je mogućnost da se u saradnji sa socijalnim i zdravstvenim ustanovama učestvuje u poboljšanju kvaliteta života i zaštiti starijih osoba, ublažavanju siromaštva najugroženijih starijih osoba, senzibilizaciji javnosti i samih starijih za problem diskriminacije, zanemarivanja i zlostavljanja starih osoba, kao i promociji aktivnog starenja i motivisanju starijih za učestvovanje u javnom životu – podvlači za CINK Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta Kruševac.

Veliki problem koji se javlja u radu sa starijim licima je problem koji se javlja u gotovo svim sredinama u Srbiji – niska finansijska primanja, minimalne penzije.

Starijim osobama se dopremaju paketi
Starijim osobama se dopremaju paketi

Među 650 korisnika Narodne kuhinje za koje se tokom čitave godine, šest dana u nedelji priprema jedan kuvani obrok, čak jednu trećinu njih čine lica starija od 60 godina, a većini je ovo i jedini obrok u toku dana – kaže Emina Todorović. – Najstarija korisnica među njima napunila je 7. jula 90 godina. Zahvaljujući Crvenom krstu Srbije, kao i u drugih 70 gradova, imamo mogućnost za obezbeđivanje devet neophodnih namirnica i hlebnog brašna koji se doprema do lokalnih magacina, opredeljenih za skladištenje. Rad Narodne kuhinje time je moguć devet meseci, a Grad Kruševac dodatnim sredstvima garantuje da Narodna kuhinja radi tokom cele godine.

Stalno angažovani stručnjaci uz podršku volontera pri Crvenom krstu Kruševac redovno obilaze staračka domaćinstva i u saradnji sa Službom mesnih zajednica tokom godine organizuju podelu paketa humanitarne pomoći ugroženim seoskim, staračkim domaćinstvima.

Prošle godine podeljeno je ukupno 100 paketa – objašnjava Todorović. – Praktikujemo da to bude u toku jesenjih meseci, kao priprema za predstojeće hladne dane. Ove godine nam je u planu da povećamo broj staračkih domaćinstava koja će biti obuhvaćena akcijom. Tokom godine, u više navrata u skladu sa mogućnostima, Crveni krst dodeljuje pakete koji se sastoje od sredstava za ličnu higijenu i osnovnih životnih namirinica među najugroženijim, staračkim domaćinstvima.

U Crvenom krstu planiraju da do kraja 2016. godine unaprede slične aktivnosti, kroz projekat “Briga o starima i ugroženim licima je naša misija”. Nužno sredstvo za rad kako bi se srećnije zbrinula starija i ugrožena lica na nepristupačnim područjima je terensko vozilo, koje se očekuje u okviru realizacije projekta.

Pri Crvenom krstu radi i Komisija za socijalna pitanja, čiji predsednik na osnovu zahteva koji su upućeni Crvenom krstu za pružanje pomoći, po potrebi obilazi ugrožena staračka domaćinstva.

Svake srede redovno se deli očuvana polovna garderoba i tako neposredno pomaže najugroženijem stanovništvu, među kojima takođe visok procent čine lica starija od 60 godina.

Maksimalno se trudimo da sačuvamo dostojanstvo svojih korisnika, da odgovorimo njihovim potrebama, koliko god smo to u mogućnosti – ističe naša sagovornica, dodajući da se u oblasti brige o starima, uspešno sarađuje i sa Centrom za socijalni rad, stručnjacima Doma zdravlja, Gerontološkim centrom, Udruženjem penzionera, Kolom srpskih sestara. – Na raspolaganju imamo i pet invalidskih kolica, desetak šetalica i štake, koje izdajemo po potrebi na revers.

ig-problem-materijalne-neobezbedjenosti
Kretanje broja lica sa problemom materijalne neobezbeđenosti

Starima su posvećeni i posebni dani u toku godine, a kruševački ogranak međunarodne humanitarne organizacije ne propušta priliku da tokom važnih datuma skrene pažnju na položaj i potrebe starih ljudi.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starih 1. oktobra, u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja i MZ Đunis, pripremili smo prošle godine akciju merenja krvnog pritiska i visine šećera u krvi – navodi EminaTodorović. – Tokom tog dana, organizujemo i posetu na kućnu adresu najmanje 20 domaćinstava bolesnih, slabo pokretljivih ili nepokretnih, kao i deljenje saveta u ishrani. U planu aktivnosti za tekuću godinu predviđeno je da u septembru realizujemo u saradnji sa Vojskom Srbije, akciju “Vojni lekar na selu”, tokom koje će se pregledati članovi najudaljenijih seoskih domaćinstava. Aktivnosti Crvenog krsta Kruševac sve se više okreću selu, budući da su na tim područjima sve neophodnije.

Organizovana poseta Gerontološkom centru i nabavka namirnica i pampers – pelena za odrasle, korisnike ove ustanove, ali i za lokalno stanovništvo, bila je samo jedna od brojnih aktivnosti prethodnih godina. Svetski dan borbe protiv zlostavljanja starijih, 15.jun, posebno se obeležava. U 2015. godini prikupljani su potpisi za donošenje Konvencije o pravima starijih pri UN.

Za starije sugrađane organizuju se brojne akcije poput merenja šećera u krvi
Za starije sugrađane organizuju se brojne akcije poput merenja šećera u krvi

Prošlog leta, na Spasovdan, organizovali smo uličnu šetnju kroz naseljeno mesto Jasika pod sloganom “Idi peške – živi duže”. – priča Todorović. – U toj aktivnosti učestvovalo je više od 100 lica svih starosnih dobi. Cilj je bio promocija zdravih stilova života, kao i suzbijanje diskriminacije prema starima, te smo tim povodom u akciju uključili i naše mlade volontere, učenike Osnovne škole “Stanislav Binički” iz Jasike, a i starije sugrađane iz MZ Jasika. Mališani su imali priliku da se upoznaju, razgovaraju i druže se i nauče nešto od starijih suseda, dok su se stariji sa velikim emocijama, vrlo rado odazvali pozivu, jer im svakako ovakve aktivnosti, kojima kreativno upotpunjuju slobodno vreme, veoma znače.

Naša sagovornica podvlači da je od 28. jula do 1. avgusta 2016. sprovedla pilot – projekat u selima Jasika i Mala Reka, u vezi sa položajem i potrebama starijih lica na selu. Anketirano je 12 lica, a Crveni krst Kruševac će do kraja septembra na teritoriji Kruševca sprovesti još 60 anketa u seoskim područjima.

Iskustvo angažovanih u Crvenom krstu govori da je ključno pokazati starijim osobama da su još uvek potrebne društvu u kome žive i da još uvek mogu biti od koristi svojoj sredini. Na taj način, dodaju, realizuje se i suštinska socijalna inkluzija starijih osoba.

su još uvek važne društvu
Starijim osobama treba pokazati da su još uvek važne društvu

S tim u vezi, Crveni krst Kruševac, u redovima volontera ima aktivne članove, koji su zapravo starija lica, među kojima ima ljudi iz gotovo svih profesija, lekara u penziji, prosvetnih radnika, dugogodišnjih aktivista – kaže Emina Todorović. – Na taj način, oni se aktiviraju i daju doprinos zajednici u kojoj žive. Osećaj da i dalje koriste društvu čini ih radosnim i ne dovodi ih do toga da se osećaju odbačenim i beskorisnim.

Diskriminacija protiv bilo koje grupe u društvu je neprihvatljiva.

Sa brzim starenjem stanovništva, pojavljivanje starosne diskriminacije eskalira, pa tako postoji i obaveza da se odgovori na osnovne uzroke diskriminacije – napominje naša sagovornica. – Odnoseći se prema starijim osobama sa poštovanjem i ravnopravno, kao i prema mlađim osobama, stvaraju se uslovi koji omogućavaju svim ljudima u društvu da učestvuju i da doprinose sopstvenom razvoju. Važno je zapamititi da osobe srednjih godina današnjice predstavljaju starije osobe sutrašnjice.

Krusevac2016

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content