Tužna sudbina Latinke Petrović: Isterali je iz preduzeća dok je bila na bolovanju

Latinka Petković (55) je pre 13 godina dobila otkaz u DIP „Savremeni dom“ dok je bila na bolovanju. Od tada uzalud obija pragove  institucija tražeći pravdu.

Latinka Petrović je dobila otkaz dok se nalazila na bolovanju zbog preloma ruke
Latinka Petrović je dobila otkaz dok se nalazila na bolovanju zbog preloma ruke

Dođe mi da se otrujem od muke! Uzeli su mi parče hleba i isterali na ulicu kao kuče a bila sam samohrana majka sa dva maloletna deteta.– sa suzama na licu priča Latinka.

Latinka je kao pomoćni radnik u strugari u „Savremenom domu“ radila od 1989. godine. Oktobra 2001. godine je polomila žbičnu kost na levoj ruci i otišla na bolovanje na kojem se nalazila do aprila 2002. godine. U međuvremenu, februara 2002. godine, sa još dvoje kolega, proglašena je tehnološkim viškom i otkucano joj je rešenje o otkazu.

Da sam dobila otkaz saznala sam kada sam otišla na lekarsku komisiju zbog bolovanja. Tada su mi rekli da sam odjavljena sa osiguranja. Dve službenice iz Službe opštih poslova su, dok sam bila na bolovanju, na mom rešenju napisale da sam odbila da ga primim. Pokušavala sam da uđem u fabriku kako bih razjasnila stvar ali mi čuvari nisu dali da uđem. – objašnjava Latinka dodajući da otpremninu od 10.777 dinara nikada nije dobila a da joj je radna knjižica još uvek u „Savremenom domu“.

U trenutku kada je proglašena tehnološkim viškom Latinka je bila samohrana majka sa dva maloletna deteta. Muž joj je nekoliko godina ranije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Podnela sam tužbu koju su Opštinski i Okružni sud odbili zbog proceduralnih razloga ali je 2004. godine Vrhovni sud Srbije doneo rešenje kojim se slučaj vraća na ponovno odlučivanje. Pre sedam godina oni su potvrdili prvostepene presude. Išla sam u Palatu pravde, žalila se svima za koje sam mislila da mogu da pomognu ali za mene nigde nema pravde. – kršeći ruke kazuje Latinka.

Priča da živi od povremene jednokratne pomoći jer zbog povreda ruke i kičme i astme nije u stanju da radi.

Bukvalno gladujem! Jedem ono što isprosim od dobrih ljudi.

Dodatna muka za Latinku je činjenica da je „Savremeni dom“ pre nekoliko godina praktično prestao da postoji a rukovodioci koji su joj napisali otkaz su ga odavno napustili.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content