Milorad Sijić istražuje istorijat fudbala u Rasinskom okrugu

Milorad Sijić decenijama prikuplja građu i objavljuje knjige o istoriji Kruševca i Župe. Njegov najnoviji poduhvat je o istoriji fudbala u Rasinskom okrugu posle Drugog svetskog rata.

Milorad Sijić je prikupio materijal za monografiju o istoriji fudbala u Rasinskom okrugu
Milorad Sijić je prikupio materijal za monografiju o istoriji fudbala u Rasinskom okrugu

Posle knjige „Fudbal u Kraljevini Jugoslaviji 1919-1944“, koja je imala dva izdanja i postala važan izvor podataka za sportske istoričare i statističare, Sijić se okrenuo istraživanju istorije loptanja u svom zavičaju.

Želeo sam da uradim monografiju o fudbalu u našem kraju. Fudbalske organizacije ne poseduju praktično nikakvu dokumentaciju i imaju poražavajući odnos prema svojoj istoriji. Neki klubovi se čak hvale svojim nemarom i kažu „Sve smo nosili u jednoj tašni“. Zato sam se oslonio na podatke iz lokalnih novina koje sam našao u arhivama od Užica do Jagodine. Ovakvu monografiju nema nijedan grad u Srbiji! – objašnjava Sijić.

Sijić kaže da je došao do niza zanimljivih podataka koji će biti zanimljivi ne samo ljubiteljima fudbala u Rasinskom okrugu.

Prvi referent za fudbal u Kruševcu posle drugog svetskog rata bio je čuveni Leka Bošnjanaca. U to vreme je bilo je 12 sportskih društava u Kruševcu i okolini a jedno je bilo u selu Gaglovo. Sportski najnaprednija sela u srezu bili su Bačina kod Varvarina i Gornji Stupanj kod Aleksandrovcu. Treći fudbalski klub u Župi osnovan je tek 1969. godine u Dašnici. – najbraja neke interesantne podatke Sijić.
Deo bogate fudbalske istorije u Kruševcu vezan je za fabričke klubove, poput „Obilićeva“ i „14. Oktobra“, ali su i druga preduzeća imala svoje ekipe.

„Merima“ je imala svoj fabrički tim. Klub Drvnog kombinata se prvobitno zvao „Drvodeljac“ a potom „Radnički“. Ugašen je sredinom 60-tih godina najverovatnije zbog besparice. U Kruševcu je postojao i klub pod imenom „Železničar“ ali se nije takmičio za razliku od imenjaka iz Stalaća. – informiše nas Sijić.

Milorad kaže da je istraživanje fudbalske istorije Rasinskog okruga trajalo godinama a finansirao ga je sam. Knjiga bi trebalo da ima oko 500 strana, obilje fotografija, tabela i statističkih podataka.

Nisam se previše oslanjao na klupske monografije jer je većina pisana tendenciozno. U svima se obavezno naglašava da su fudbaleri tokom rata bili u partizanima. Istina je da se tokom okupacije u Srbiji fudbal igrao sasvim normalno do savezničkog bombardovanja na Uskrs 1944. godine. I čuveni Rajko Mitić je igrao fudbal u Nedićevoj Srbiji za vreme okupacije bez ikakvih problema! – dodaje Sijić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content