U KASARNI “RASINA”: Počela izgradnja KOVID bolnice sa 500 ležajeva

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar odbrane Aleksandar Vulin položili su kamen temeljac za izgradnju KOVID bolnice u Kruševcu, jednu od dve takve u Srbiji.

Premijerka Brnabić je istakla da se ova bolnica gradi za potrebe eventualnog drugog talasa korona virusa.

Mi se pripremamo za to. Gradimo nove bolnice, otvramo nove laboratorije za PCR testiranje, podižemo naše kapacitete kako bi nastavili da se borimo uspešno protiv ovog strašnog nevidljivog neprijatelja. Ukoliko situacija bude takva da vakcina stigne brže ili da mi svi zajedno nastavimo da se uspešno borimo sa korona virusom, ukoliko ne bude bilo potrebe za ovom KOVID bolnicom, to će biti moderna, multifukcionalna bolnica koja će biti na usluzi građanima Kruševca i Rasinskog okruga, istakla je Ana Brnabić.

KOVID bolnica u Kruševcu se gradi na prostoru kasarne “Rasina” a vrednost investicije je milijarda 742 miliona 200 hiljada dinara. Bolnica će imati 500 ležajeva, izvođač radova je firma “Termomont” a rok za završetak radova je 15. decembar ove godine.

KOVID bolnica u Kruševcu imaće 500 ležajeva FOTO: CINK – S. Milenković

U jednom trenutku, kada budemo pobedili korona virus, ova bolnica će ostati za građane Rasinskog okruga. Već pravimo planove šta je potrebe od opreme za bolnicu da bi služila kao ne-KOVID  bolnica. U Kruševcu pripremao dodatne kapacitete za PCR testiranje. Moram podsetiti da je u Opštu bolnicu Kruševac u poslednjih 5 godina uložno milion evra u potpuno novu opremu u svrhu jačanja našeg zdravstvenog sistema što se pokazal izuzetno važno. Dozvolili smo  61 specijalizaciju ili dodatnu specijalizaciju, zaposlili 330 lekara, medicinskih sestara i tehničara, podsetila je Ana Brnbić.

Brnabićka je istakla veliku ulogu Vojske Srbije u borbi protiv korona virusa.

Često kada se zahvaljujem zdravstvenim radnicima ali smetnem sa uma da pomenem Vojsku Republike Srbije bez koje ne uspeli da se ovako uspešno boriumo protiv korona virusa. Pripadnici Vojske Srbije angažovani na pripremi i vođenju privremenih objekata . U ovom trenutku to je 11 objekata privremenih bolnica u 6 gradova širom srbije, sa 5.522 ležajeva, To je nama obezbedila Vojska Srbije, dodala je Ana Brnabić.

Ona je podsetila da su pripadnici Vojske Srbije angažovani na dezinfekciji u više od 60 KOVID  ambulanti a oko 2.000 pripadnika Vojske Srbije svakodnevno je angažovano za podršku civilnim strukturima.

Ovo je vojna imovina koju su oni opredelili za dve nove bolnice, ovde u Kruševcu i Beogradu. 24. jula donet je zaključak na Vladi Srbije o rušenju starih struktura i izgradnji novih , 25. jula krenuli su u rušenje, danas, 10. avgusta , krećemo u izgradnju. Važno je da imamo dovoljno kapaciteat, ležajeva, testova i da budemo spremi za jesen kada stiže sezona gripa . Ako nastavmo ovako da se borimo na istom zadatku taj talas na jesen ili zimu neće biti gori od talasa koje smo preživeli, zaključila je Ana Brnabić.  

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content