U OPŠTINI VARVARIN: Postavljeno 30 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže

Stanovnici Varvarina imaju mogućnost da staklenu ambalažu iz svojih domaćinstava od sada odlažu u namenske kontejnere i tako doprinesu odgovornom upravljanju ovim otpadom i zaštiti životne sredine.

Zahvaljujući projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ 30 kontejnera u obliku zvona raspoređeno je na ulicama Varvarina, a građani i ugostitelji pozvani su da u njih ubace iskorišćene prazne flaše i tegle, kako bi sprečili da ovaj ambalažni otpad završi na deponijama.

Projekat u Srbiji kroz saradnju sa odabranim gradovima i opštinama sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj(NALED), zajedno sa kompanijom Sekopak i uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

Zamenik predsednika opštine Varvarin, Dejan Milanović smatra da će zvona za reciklažu stakla doprineti unapređenju i lakšoj primeni ekoloških navika građana Varvarina.

Dugogodišnja saradnja koju negujemo sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u oblastima zagađenja, reciklaže i zaštite životne sredine prethodila je realizaciji ovog projekta i izuzetna nam je čast što u istom duhu nastavljamo u partnerstvu da radimo na unapređenju kvaliteta života građana Varvarina“, kaže Dejan Milanović.

Za sprovođenje projekta na terenu, praćenje popunjenosti i dinamike pražnjenja staklene ambalaže iz zvona zaduženo je JKP Varvarin.

Ponosni smo što naša opština učestvuje u ovom projektu, posebno jer nastavljamo i proširujemo saradnju sa našim partnerima na polju masovne reciklaže, zahvaljujući čemu smo i jedna od jedinica lokalne samouprave koje se mogu pohvaliti zavidnim reciklažnim centrom“, ističe Dejan Rakić, direktor JKP Varvarin.

U projektu učestvuje 14 gradova i opština iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a ukupno 600 zvona za reciklažu stakla postavljeno je u Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu.

Predstavnica NALED-a i menadžerka projekta Sanja Knežević Mitrović ističe da je jedan od ciljeva projekta da se u odabranim gradovima i opštinama poveća količina prikupljene staklene ambalaže za 20%.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content